időjárás 6°C Virgil 2022. november 27.
logo

A Karitász épületén próbál nyerészkedni a szentendrei önkormányzat

Elek Nikoletta
Forrás: peticiok.com, szentendre.hu, facebook/szentendrebaratai
2021.02.08. 18:50
A Karitász épületén próbál nyerészkedni a szentendrei önkormányzat

Petícióval tiltakozik a Szent Márton Ifjúsági Karitász Csoport tevékenységének ellehetetlenítése, valamint a Bogdányi út 13. szám alatt lévő épület eladása ellen a Szentendrei Esték Konzervatív Klub (SZEKE). A közösség nemrégiben ugyanis arról értesült, hogy Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere eladná az 1992 óta működő karitatív szervezet közszolgálati bázisát, ami azért is visszás, mivel

a szivárványkoalíció által támogatott Fülöp alig másfél éve arra tett ígéretet, hogy nem fog ingatlanokat, különösen nagy értékű belvárosi ingatlanokat áruba bocsátani.

A SZEKE a kezdeményezés indoklásában hangsúlyozta: a szentendrei Karitásznak felbecsülhetetlen munkája és érdemei vannak a város rászorulóinak támogatásában és a fiatalok közösségszervezésében is, ezért is kapták meg öt évvel ezelőtt az üresen álló Bogdányi úti ingatlant, hogy kiterjesszék a szolgálatukat. Viszont – folytatták – a koronavírus-járvány jelenleg akadályozza a szervezet tevékenységét, ugyanakkor a rendkívüli jogrend a polgármesternek felhatalmazást ad arra, hogy egy személyben hozhatja meg a város ügyeit érintő döntéseket, akinek ezúttal az a szándéka, hogy értékesítse az ingatlant.

A petíció elindítói úgy vélik, hogy a Szentendre tulajdonában lévő épületeket a város lakóinak a szolgálatára kell hasznosítani,

legyen az közösségépítési, szociális, turisztikai vagy bármely más közcélú használat, hiszen ezek az ingatlanok sokkal többet érnek a közösség, mint az ingatlanbefektetők számára.

A helyi Karitász az épületben a rászoruló családok gyerekeinek szervezett programokat
Fotó: Szentendre.hu

Az önkormányzat ingatlaneladási botránya ellen a Szentendre Barátai közösségi szervezet is tiltakozását fejezte ki, akik nyílt levélben kérték a polgármestert, hogy gondolja át a döntést, és ne vonja meg a támogatást a nélkülöző családok gyerekeitől. Kiemelték, hogy a karitatív szervezet

a Bogdányi úti épületben szervezett a rászoruló szentendrei gyerekeknek és fiataloknak a nyári táborok mellett délutáni foglalkozásokat is, ahol szabadidős programok, uzsonna, játék, fűtött helyiség és törődés fogadta őket.

Önmaga tisztázása végett a szentendrei városvezetés a kormányra mutogat. A Szentendre.hu állítása szerint erre a lépésre azért volt szükség, hogy a kormányzati megvonások miatt amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzat bevételhez juthasson a belvárosi csatornahálózat korszerűsítésének megkezdéséhez. De mivel a Pest Megyei Önkormányzattól nyert háromszázmillió forintos támogatással együtt – ami elvész, ha 2021 júniusáig nem kerül felhasználásra – sem állt rendelkezésükre elegendő fedezet a beruházás megkezdéséhez, ezért dönteni kényszerültek: vagy veszni hagyják a már megítélt több százmilliós támogatást, vagy ingatlanok eladásával biztosítják a munkálatokhoz szükséges önrészt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.