Operatív törzs: száz év feletti beteg is felgyógyult a koronavírusból

Olyan is előfordul, hogy az idős betegek enyhe tünetekkel otthonukban is felgyógyulnak.

Kreft-Horváth Márk-Végh Attila
2020. 11. 27. 11:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján Kiss Róbert alezredes elmondta, a rendőrség szigorúan ellenőrzi a kijárási korlátozásokra, a vendéglátóhelyek bezárására vonatkozó szabályok betartását és szabályszegés esetén pénzbírságot szabhatnak ki. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat – ismertette Kiss.

Az alezredes kiemelte, az elmúlt 24 órában maszkviselési szabályok megsértése miatt 235 rendőri intézkedés volt, ezzel összesen 8994-re emelkedett az eljárások száma. 186 személy közterületen szegte meg a maszkviselési kötelezettséget. Harminc személyt figyelmeztettek, 86 személyt megbírságoltak a járőrök. Tömegközlekedési eszközön és megállókban 11, kereskedelmi üzletekben 31 személy ellen indult eljárás maszkviselés hiánya miatt.

Vendéglátóhelyeken és bevásárlóközpontokban a korlátozott nyitva tartást és a tilalmát is ellenőrizte a hatóság, az elmúlt napon egy üzletet kellet bezárni, így 77-re nőtt az üzletbezárások száma.

A korlátozó intézkedések megszegése miatt eddig 486 esetben intézkedtek a boltokban a rendőrök, 126 esetben állapították meg a tulajdonos felelősségét a vendégek jogtalan benntartózkodása és a nyitvatartási szabályok megszegése miatt.

A hatóság Tatabányán bezáratott egy épületgépészeti szakáruházat, mert ott senki nem viselt maszkot, a tulajdonos elmondta, ennek ő soha nem tett eleget, ezután sem fog, ezért közigazgatási intézkedés keretében az üzletet tíz napra bezárták.

Kiss Róbert elmondta, karanténban 18622 polgárt vontak ellenőrzés alá csütörtökön a hatóságok. Hatósági karanténban kis híján ötvenezren vannak jelenleg, számuk az elmúlt 24 órában 8722-vel nőtt. 3927 karanténba helyezett polgárt elektronikus alkalmazással ellenőriztek, hogy maradéktalanul betartja-e a szabályokat.

Ma Müller Cecília helyett Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője tartott sajtótájékoztatót. A szakember ismertette a számokat, amelyek szerint 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 198 440 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 135 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 364 főre emelkedett. A gyógyultak száma 52 126 főre emelkedett, az aktív fertőzöttek száma 141 950 fő. Az aktív fertőzöttek 21 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 647-en vannak lélegeztetőgépen.

Ahogyan azt reggel a miniszterelnök is elmondta, a közölt adatnál – 7591 – több személy van kórházban, olyanok is, akik egyelőre még csak koronavírus-gyanúsak, de ellátásra szorulnak – emelte ki Galgóczi. Hozzátette: a fertőzöttek számában a gyorstesztekkel kimutatott betegek, a szűrőbuszokkal kiszűrt betegek is megjelentek. A szakember szerint a köznevelésben történő szűrések első eredményei a jövő héten lesznek elérhetőek.

Ma van a magyar véradás napja. Nagyon fontos szerepe van az életmentésben az önkéntes véradók által adott vértartaléknak. A vérplazma-terápia pedig a koronavírus kórházi kezelésében is fontos szerepet játszik. Köszönjük az önkéntes véradók, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Vöröskereszt munkáját – mondta Galgóczi. Kiemelte: számos esetben koronavírus-ellenes csodaszereket ígérnek csalók, akik Zacher Gábor, Csókay András és Müller Cecília nevével élnek vissza. Ezeknek a hamis üzeneteknek senki ne dőljön be – hívta fel a figyelmet.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: előfordul, hogy az idős betegek enyhe tünetekkel otthonukban is felgyógyulnak. Magyarországon is van olyan személy, aki száz évnél is idősebb és már felgyógyult a koronavírusból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.