Már 23 ezer fő oltására alkalmas ampullamennyiség érkezett hazánkba

Ezen a héten érkezik meg a Pfizer oltóanyag is, amelyet minden megyei kórház megkap majd.

Hertelendy Gábor-Kreft-Horváth Márk
Forrás: M12020. 12. 29. 12:01
null
A koronavírus elleni oltóanyag a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 27-én Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenhol folyamatban van vagy már megtörtént az oktatási intézmények takarítása, a munkálatokban pedig – ahol erre szükség volt – a Magyar Honvédség is segített – mondta Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. Az államtitkár közölte, hogy a fertőtlenítőszerek kiutalása folyamatos az iskolák részére, az intézmények számára háromszázezer liter fertőtlenítő áll rendelkezésre.

Maruzsa Zoltán hangsúlyozta:

január 2-án és 3-án térítésmentes tömeges tesztelésre van lehetőség a köznevelésben dolgozók számára.

Elmondása szerint erre 99 helyszínen, az OMSZ oltópontjain van lehetőség, az időpontfoglalás opcionális, azt is tesztelik, aki nem regisztrált. A regisztrációra az Oktatás.hu weboldalon a Covid–19 menüpont alatt van lehetőség.

A köznevelésért felelős államtitkár arról is beszámolt, hogy eddig hétszáz fő regisztrált, a jelentkezés pedig december utolsó napjáig tart. A szakképző intézmények dolgozói is teszteltethetnek, önkéntes, ingyenes a szűrés, amit elsősorban olyanoknak javasolnak, akik potenciálisan tünetesek, sok emberrel találkoztak az ünnepeken. Azokról, akiknek a tesztje pozitív lesz, az intézményvezető dönti el, hogy miképpen kell a továbbiakban eljárni.

Gál Kristóf rendőrségi szóvivő a tájékoztatón ismertette:

a maszkviseléssel kapcsolatban a hétfői nap folyamán 210 személlyel szemben intézkedtek, a november közepétől érvényes szigorítások óta pedig összesen 16509 intézkedés történt.

208 emberrel szemben közterületen történt intézkedés a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt, ötven alkalommal figyelmeztetésre, 73 esetben helyszíni bírságra, 85 alkalommal pedig feljelentésre került sor. A kereskedelmi üzletekre a vendéglátóhelyekre és a szabadidős létesítményekre vonatozó szabályszegések miatt 602 intézkedés történt, összesen 411 esetben a nyitvatartási korlátozás be nem tartása miatt – részletezte az intézkedéseket Gál.

A kijárási tilalom megszegése miatt a tegnapi napon 382 emberrel szemben történt intézkedés, ez idáig összesen 18 174 személy ellen intézkedtek. Az átutazási szabályok megsértése miatt az elmúlt 24 órában 148 esetben kellett fellépniük a rendőröknek. Hétfőn a hatósági házi karantén betartását 10 381 alkalommal ellenőrizték a helyszínen, ebből tegnap is országszerte 2900 új házi karantént rendeltek el. Gál Kristóf arról is szólt, hogy 2519-en használják a mobil alkalmazást azok közül, akik karantén kötelezettségüket töltik.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, hogy megérkezett az első Pfizer vakcinaszállítmány, amely 9750 adag oltóanyagot tartalmaz. A szakember hangsúlyozta, hogy jövő évtől további 25 kijelölt ponton folytatódik az egészségügyi dolgozók beoltása, 2021 első felében pedig további oltóanyagok engedélyezése várható. Nem a védőoltásoktól kell tartanunk, hanem a betegségektől.

Újságírói kérdésre Galgóczi Ágnes elmondta:

eddig 23 ezer fő oltására alkalmas ampullamennyiség érkezett hazánkba. Kiemelte, hogy aki több mint három hónapja esett át a fertőzésen, annak erősen ajánlott az oltás beadatása.

– Ezen a héten érkezik meg a Pfizer oltóanyag, amelyet minden megyei kórház megkap majd – zárta szavait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.