Orbán Balázs: A sikeres bajor-magyar együttműködés Európa helyzetét is javítja

A rendezvényen Hans Reichhart lakhatási, építési és közlekedési ügyekért felelős bajor államminiszter Magyarország és Bajorország kapcsolatát erősnek nevezte.

Forrás: MTI2020. 01. 09. 21:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a bajorok és a magyarok sikerrel tudnak együttműködni egy keresztény értékeken alapuló politika égisze alatt, akkor egész Európa helyzete is javulni tud – fogalmazott a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten.

Orbán Balázs a Hanns-Seidel-Alapítvány rendezvényén arról beszélt: a bajor-magyar kapcsolatok az államalapításnál is korábbra nyúlnak vissza. Szent István és felesége, a Bajorországból származó Gizella együtt munkálkodtak Magyarország kereszténnyé tételén – idézte fel –, munkájuk eredményeképpen alakult meg, majd stabilizálódott a magyar állam, és tért vissza a stabilitás Európa középső területére.

Hozzátette: a két nép később is közösen tudott tenni egy geopolitikailag stabil, kölcsönösen előnyös gazdasági, politikai és kulturális kapcsolatokra épülő Európa megteremtésén. Ebben a közös igyekezetben pedig a keresztény értékeken alapuló politizálás volt mindig is a közös munkaalap, ami a magyarokat és a bajorokat hagyományosan összekötötte – emelte ki.

Orbán Balázs a Hanns Seidel Alapítványnak köszönetet mondott a keresztény roma szakkollégiumi hálózat támogatásáért, valamint azért is, hogy a belügyi együttműködés keretében hozzájárultak a határvédelemhez, az európai és a magyar biztonság ügyéhez. Hozzátette: az Andrássy Egyetem sem valósulhatott volna meg az alapítvány nélkül.

A rendezvényen Hans Reichhart lakhatási, építési és közlekedési ügyekért felelős bajor államminiszter Magyarország és Bajorország kapcsolatát erősnek nevezte. Ezek a kapcsolatok évszázadokon át fejlődtek gazdasági téren és az emberek között is, ezért 2020-ban is fontos cél a két nemzet közötti barátság ápolása – mondta.

Hans Reichhart a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusaként az MTI-nek nyilatkozva hozzátette: örülne, ha a Fidesz maradna az Európai Néppártban, hiszen a néppárt egy nagy pártcsalád közös értékekkel, közös meggyőződéssel, melybe beletartozik a Fidesz is. Hozzátette: közös keresztény emberképük van, és gazdasági elképzeléseik is hasonlóak.

- Annak örülnék, ha a néppárton belül az utat közösen járnánk a jövőben is – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.