Orbán Viktor: Érdekünk, hogy Ausztria utasítsa el a terrorizmus minden formáját

„Ezekben a kérdésekben megvan közöttünk az egyetértés” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután hivatalában fogadta Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét.

Forrás: MTI2019. 09. 10. 16:39
null
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország érdekelt abban, hogy Ausztria továbbra is mondjon nemet a politikai iszlámra, és segítsen megvédeni Európát a migránsoktól és ezután is határozottan utasítsa el a terrorizmus minden formáját – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, miután hivatalában fogadta Norbert Hofert, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét. „Ezekben a kérdésekben megvan közöttünk az egyetértés” – mondta a kormányfő a közös sajtótájékoztatón.

Úgy fogalmazott, érzékeny időszak a mostani, hiszen választás lesz Ausztriában, és az út is, amely ehhez vezetett, „rendkívül érzékeny”. Jelezte, a magyar kormány semmiképpen nem akar beavatkozni az osztrák választásba, „Ausztriáról az osztrák polgároknak kell dönteniük”.

Azt kívánta ugyanakkor, hogy Ausztriának stabil és erős kormánya legyen a szeptember végi előre hozott parlamenti választás után.

Ausztriát stratégiai, történelmi partnernek nevezte, hangsúlyozva ezért, hogy Magyarország érdekelt a szomszédos ország sikerében.

„Elkötelezettek vagyunk az együttműködés iránt, egyetértünk abban, hogy mindkét ország fontos a másik ország számára, Ausztria továbbra is rendkívül fontos Magyarországnak” – mondta Orbán Viktor tárgyalópartnerének.

A miniszterelnök hangsúlyozta, nagyra értékeli azt a munkát, amelyet az Osztrák Szabadságpárt kormányzópártként végzett az elmúlt években. Kiemelte, nagyon jó kapcsolatok épültek ki kormányzati szinten, „kiderült, hogy számos kérdésben hasonlóan gondolkodunk”, a mostani tárgyalással pedig megerősítették, hogy néhány fontos kérdésben továbbra is egyetértenek.

https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10157370178826093/?type=3&theater

Az Osztrák Szabadságpárt elnökének azt kívánta, hogy „sikeres választás és sikeres kormányalakítás következzen”, Ausztria pedig legyen ismét nagy és stabil partnere Magyarországnak.

Norbert Hofer arról beszélt, bízik a választási sikerben, és reméli, hogy a választás után kormányzati szinten is folytatódhat az eddigi gyümölcsöző együttműködés Magyarországgal.

Az FPÖ elnöke is nagyon fontosnak nevezte a politikai iszlám elleni védekezést.

Kitért arra is, hogy értékelése szerint Magyarország minden téren intenzíven fejlődik.

Norbert Hofer megjegyezte: sok magyar vállalkozás működik és sok magyar magánszemély dolgozik Ausztriában, ami azt jelenti, „nagyon intenzív” a két ország közötti együttműködés.

Azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke kedden bejelentette, a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosi posztot szánja Trócsányi Lászlónak, Orbán Viktor kérdésre azt mondta: az Európai Unió bővítése szép és nagy feladat, a magyarok pedig szeretik az ilyen feladatokat.

Trócsányi László nagy tapasztalattal rendelkezik, érti Európa lényegét, és alkalmas a csatlakozni akaró országok segítésére, hogy átvegyék az európai szabályokat, normákat és értékeket – fogalmazott.

A miniszterelnök hozzátette: sok történelmi kihívás van az EU előtt, ezek közül az egyik – a magyaroknak a legfontosabb – a bővítés a Balkán irányában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.