Orbán Viktor kinevezte az elhárítás új főnökét

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága egyhangúan támogatta Bárdos Csaba dandártábornok főigazgatói kinevezését.

2020. 10. 02. 20:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kinevezte Orbán Viktor miniszterelnök október 1-jei hatállyal az elhárítás új főnökét, Bárdos Szabolcsot.

Fotó: BM

A miniszterelnök 87/2020. (X. 1.) ME határozata az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójának kinevezéséről címmel jelent meg a Magyar Közlöny idei 216. számában az erről szóló közlemény.

„A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 12. § (1) bekezdésében foglalt jogkörömben

eljárva, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszter előterjesztésére

dr. Bárdos Szabolcs nb. dandártábornokot az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójává

– 2020. október 1-jei hatállyal – kinevezem. Orbán Viktor s. k., miniszterelnök”.

Mint azt kedden megírtuk, zárt ülésen hallgatta meg a nemzetbiztonsági bizottság az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) főigazgatói posztjára jelölt dr. Bárdos Szabolcsot, aki egyenesen – titkosszolgálati szlengben fogalmazva – a terepről jön.

Az elhárítás sava-borsát, vagyis a tényleges elhárítást a műveleti tisztek végzik, Bárdos pedig műveleti tisztként a gyakorlatban sajátította el a speciális tudnivalókat, hogy aztán mára az AH teljes műveleti területét irányítsa.

A 41 éves nemzetbiztonsági dandártábornok az AH főigazgató általános helyetteseként műveleti főigazgató-helyettes volt. Közvetlenül hozzá tartozott az AH-ban mind az öt műveleti igazgatóság. Innen lépett előre a szervezet élére.

Elődjét, Kiss Zoltán dandártábornokot azonnali hatállyal váltották le szeptember 15-én – a nyilvánosság számára indoklás nélkül – az AH főigazgatói posztjáról. Az a tény, hogy a tábornokot nem bocsátották el, hanem más beosztásba került, azt jelzi, hogy menesztése oka személyi ellentét volt, vagy a bizalom megingása a politikai élet valamelyik meghatározó szereplője részéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.