Óriásjurta is lesz az ötödik ősök napján

Augusztus 16. és 18. között rendezi meg idén az V. Ősök napját a Magyar Turán Szövetség, az ünnep a hagyományoknak megfelelően a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket.

2019. 07. 26. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 16. és 18. között rendezi meg idén az V. Ősök napját a Magyar Turán Szövetség, az ünnep, amelynek a Bács-Kiskun megyei Bugac ad otthont, a hagyományoknak megfelelően a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor (képünkön), a Magyar Ország­gyűlés alelnöke, a politikus a helyszínen hivatalosan is megnyitja majd az eseményt, amelynek jelmondata: Ősi magyar hagyomány természetesen.

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző ünnepségén tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovasversenyek és lovasvetélkedők, íjászprogramok, a magyar–hun–avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok lesznek. Hatalmas jurtatábor épül, a vendégeket kézműves-bemutatók, kézművesvásár, gyermekprogramok és tudományos ismeretterjesztő előadások várják. A tervek szerint öt-hatszáz lovas és gyalogos hadi hagyományőrző részvételével zajlik majd a tradicionális seregszemle, illetve idén első alkalommal lesz „nomád vonulás”, amelyben családok (gyerekek, asszonyok), szekerek, teve és bivalyok is részt vesznek.

A hagyományos nomád erőpróbákat is felelevenítik a rendezvényen, így lesznek lovasversenyek és lovasvetélkedők, és szerveznek íjászversenyt is, ezeken bárki részt vehet. Bugacon rendezik meg továbbá a bothúzó magyar bajnokságot és a magyar övbirkózó nemzeti bajnokságot is. A versenyeken nincs nevezési díj. A szervezők arra számítanak, hogy körülbelül 120 kézműves állít sátrat, és ötven-hatvanezer ember látogat majd el az ünnepségre, ahol várhatóan zenei koncertek is lesznek.

Emlékezetes, az első ősök napja ünnepet 2011-ben rendezték meg Bugacon, amelyet azóta minden második évben megtartanak. Az esemény a sokak által ismert Kurultaj hagyományőrző rendezvény ikertestvére, csak míg utóbbi a magyar, hun és türk tudatú népek törzsi gyűlése, addig az ősök napja elsősorban a Kárpát-medencei magyarság ünnepe. A belépés díjtalan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.