Őszig a helyén marad a Jobbik-elnökség

Lemondott a Jobbik elnöksége, de nem azonnali hatállyal. Őszig kitart a vezetés, a tervek szerint az önkormányzati választás után dönt a választmány a személyi cserékről. A párt szerint ezzel vállalják a felelősséget az EP-n produkált siralmas szereplésért. Gyöngyösi Márton frakcióvezetőt Jakab Péter váltja a parlamenti poszton.

2019. 06. 03. 7:05
GYÖNGYÖSI Márton; JAKAB Péter
Jakab a frakció élén, Gyöngyösi Brüsszelben folytatja Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos módon vállalt felelősséget a Jobbik országos elnöksége az EP-választás kudarcáért. A párt közleményében bejelentette, hogy a testület lemond, de az őszi önkormányzati választásig a helyén marad, majd előre hozott országos tisztújítást tartanak. A országos elnökség addig teljes jogkörrel látja el feladatait. Vagyis, miként Szotyori-Lázár Zoltán, a párt korábbi szolnoki elnöke, Vona Gábor keresztfia fogalmazott: „A szomorú csak az, hogy az előre hozott tisztújítás az önkormányzati választások után lesz. Így lényegében ugyanaz az elnökség viszi neki a pártot élete legfontosabb választásának, amelyik a májusi eredményt elérte.”

Vasárnap a párt azt is közölte, az EP-be távozó Gyöngyösi Márton frakcióvezető helyére Jakab Pétert jelölik, mondván, személyében Orbán Viktor miniszterelnök méltó ellenfelet kap az Ország­gyűlésben. Ismert, Jakab Péter az utóbbi időben többször szólalt fel a balliberális ellenzékkel tartott közös tüntetéseken, például Dobrev Klára mellett, és ő képviselte a Jobbikot, amikor januárban az ellenzéki pártok vezetői a parlament lépcsőjére vonultak és esküt mondtak.

Jakab a frakció élén, Gyöngyösi Brüsszelben folytatja
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A felelősségvállalást elkerülte Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, aki a Jobbik egyetlen mandátumával megy az EP-be, maga után hagyva a párt kudarcát és szétesését. Kepli Lajos országgyűlési képviselő szóvá is tette múlt héten, hogy a felelősségvállalás enyhe szikrája sem lobbant fel senkiben, amikor az EP-mandátumról döntött az elnökség. Szerinte ugyanis nem az elnökség köreiből kellett volna kiválasztani a pártot Brüsszelben képviselő személyt, a döntés azonban a következménynélküliség jelképe lett.

Sneider Tamás pártelnök, aki a sikertelen választás után azt nyilatkozta, esze ágában sincs lemondani, ezt nem is kérte tőle senki, a jobbikos N1TV-nek elismerte, a kudarc mögött nem csak a karaktergyilkosságok, a pénz hiánya vagy korábbi párttagok árulása húzódott. – Tíz–tizenkét százalékra számítottam, de sokan otthon maradtak vagy átszavaztak más pártokra – mondta Sneider. Kitért arra is, Vona Gábor távozásával pártja veszített modernitásából is.

Beszélt arról is, hogy az EP-ben a neoliberális gazdaságpolitika mentén politizáló pártok, azaz a DK és a Momentum kapott több mandátumot. – Ez a gazdaságpolitika nem kedvez a kétkezi munkásoknak, akiket a Jobbik tud egyedül képviselni – állította Sneider, aki mégis ellenzéki összefogást szeretne az önkormányzati választáson. A Jobbik Csongrád megyei elnöke szerint a Fidesz már megnyerte az önkormányzati választást is. Tóth Péter közösségi oldalán azt írta, a köszönet „az alkoholos mámorban úszó Gyurcsányt és a nagyképű Fegyőrt” illeti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.