Keresés
Magyar Nemzet
2021. március 8., hétfő, Zoltán napja
HÍR TV – Bayer-ShowHúsvét után már egy élhető helyzet fog előállni.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/otmilliarddal-dragabban-ujitjak-fel-a-lanchidat-karacsony-gergelyek-9251738/

Ötmilliárddal drágábban újítják fel a Lánchidat Karácsony Gergelyék

Karácsony Gergelyék ötmilliárddal drágábban újítják fel a Lánchidat
Drágábban és a vállalkozó számára jóval előnyösebb feltételek mellett újíttatja fel a Karácsony-féle városvezetés a Lánchidat. A főpolgármester az előző városvezetést és a kormányt hibáztatja a rekonstrukció elhúzódásáért. Tarlós szerint ez otrombaság és álnokság.

Ötmilliárd forinttal drágábban újítja fel a Lánchidat a Karácsony Gergely vezette városháza napokban lezárult új közbeszerzési eljárásának nyertese, az A-Híd Zrt., mint amennyiért Tarlós István korábbi főpolgármester idején végezte volna el a munkát. A mintegy 23 százalékos drágulás mellett majdnem hatvanszorosára (!), 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós idején lefolytatott tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Az előző főpolgármester idején lefolytatott eljárásra 2019 szeptemberé­ben négy érvényes ajánlat érkezett, a legkedvezőbbet szintén az A-Híd adta, amely akkor bruttó 21,8 milliárdot kért volna a Lánchíd felújításáért. (A cég most 26,8 milliárdért vállalja a hídfelújítást.) Tarlós István a 2019. szeptember 23-án beérkezett ajánlatok alapján árfelülvizsgálatot kezdeményezett. Karácsony korábban azt állította, az előző városvezetés által kiírt közbeszerzést Tarlósék dobták vissza, holott a tendert 2020 januárjában nyilvánították eredménytelennek.

A vállalkozó jól jár, a város számára kedvezőtlenebbek a feltételek a hídfelújításnál Fotó: Mirkó István

A Lánchídról 2019 végén készült szakvélemény szerint az átkelő járdái alatt a rozsda „már most balesetveszélyt okoz”, „a beavatkozás halasztásával a várható költségeket drasztikusan növeli”, a felújítás pedig fél éven túl nem halasztható. Éppen ekkor, a szakvélemény megszületésének idején készült egyébként egy azóta elhíresült fénykép Tüttő Kata városüzemeltetési főpolgármester-helyettesről az A-Híd év végi exkluzív rendezvényén.

Karácsonyék 2020 nyarán írták ki az új hídfelújítási tendert – amelyet bejelentésük szerint a Transparency International felügyelt –, azt azonban a közbeszerzési hatóság visszadobta. A főváros ugyanis a jogszabályban előírt nyolc helyett tízéves referencia-időszakot akart előírni, hogy abba ne essen bele a Margit híd felújítása is, amelyet a Közgép konzorciumi vezetése mellett az A-Híd Zrt. és a Strabag közös konzorciuma végzett el. Karácsony a sajtóban is nyíltan beszélt arról, hogy mely cégek indulását szeretné elérni.

Az A-Híd tendernyertességét követően Karácsony arról posztolt, hogy „kilenc év tétlenséget követően a Lánchíd újjászületésének folyamata újabb szakaszába lépett”. Úgy fogalmazott, ha a kormányon múlna, „megint húzódna, halasztódna az ügy, ahogy az elmúlt két ciklusban”.

A budapesti Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy egy év alatt több mint 25 százalékkal emelkedjen az ugyanarra a műszaki tartalomra kifizetendő összeg. Ez azért is különösen visszás, mert a főpolgármester napi szinten siránkozik, hogy nincs pénze a fővárosnak – írták tegnap a Facebook-oldalukon.

– A legnagyobb otrombaság és álnokság kilenc év tétlenséggel vádolni az előző városvezetést. Nem veszik figyelembe, hogy nekünk milyen hagyatékot kellett feldolgoznunk – reagált a Magyar Nemzetnek Tarlós István, Budapest előző főpolgármestere. Hozzátette: Karácsonyék a Lánchíd felújítása ügyében 2020 novemberében éppen ott tartottak, mint ők 2019 júliu­sában. – Az a játék folyik, és ezt panelszerűen alkalmazzák, hogy az ő nettó áraikat a mi bruttó árainkkal akarják összehasonlítani – fogalmazott a volt főpolgármester. Kitért rá, hogy a jelenlegi városvezetés alatt majdnem egy évig nem történt semmi, majd a híd felújítására elfogadtak egy csaknem ötmilliárddal drágább ajánlatot ahhoz képest, amit az előző városvezetés 2019 nyarán nem fogadott el. Tarlós István megjegyezte: nem biztos benne, hogy a témában születő bejegyzéseket a főpolgármester maga fogalmazza meg, hiszen tapasztalatai szerint Karácsonynak műszaki kérdésekben „póttartalékos segédfogalma” sincs.

Az előző főpolgármester úgy látja, a mostani városvezetés a Lánchíd felújítását sokkal drágábban és jelentősebb késéssel tudja csak megvalósítani. Tarlós István problémásnak nevezte, hogy a rekonstrukciónak nem része a Széchenyi téri villamosalagút felújítása, amit mindenképpen meg kell csinálni, mert a jelenlegi alagútban nem férnek el a Combino és a CAF villamosok. Rámutatott, hogy a villamosalagút későbbi felújítása miatt a Lánchidat ismét le kell majd zárni, hiszen a két beruházás szorosan összetartozik. – Úgy látszik, az ellenzéki politikusok egy része és az ellenzéki online média a kommunikációs stílusával az amerikai utat követi – jegyezte meg.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Európai Néppárt

Veszítettek a fideszes EP-képviselők kilépésével
A néppártnak (EPP) a politikai közép pártjának kell lennie. Weber ugyanakkor azt is beismerte, hogy a Fidesz EP-képviselőinek távozásával az EPP szakmailag kiemelkedő kollégákat veszít.

Álhírek

A Jobbik járatta csúcsra a bérkommentelés intézményét
A bérkommenteléssel történő zavarkeltés mellett a politikai trollok előszeretettel osztanak meg álhíreket is a közösségi médiában.

Kiemelt

Soros a börtönlakóknak adna elsőbbséget az oltásnál
Soros György amerikai milliárdos elsőbbséget adna a fogvatartottaknak a koronavírus elleni oltás beadatásánál.

Poszt-trauma

Fegyőr Bandi, a jövőbe látó
Ha valamiben jó vagy, sose csináld ingyen.

Poszt-trauma

Gyurcsány hazug világa 
A mi világunk a lehető legtávolabb áll Gyurcsányétól, ezúttal nem fogjuk hagyni, hogy megvalósítsa az álmait.

Poszt-trauma

A halálunkat akarják a felbőszült balosok
Ide jutottunk!

Aktuális

Módszert váltottak az unokázós csalók
Alkalmazott pszichológiából bárhol jelesre vizsgáznának az új csalási módszert alkalmazó bűnözők.

Fricz Tamás blogja

Jourová asszony, ön viccelt? Mert nagyon nem tudtunk röhögni!
Itt már nem csak arról van szó, hogy Věra Jourová távozzon a pozíciójából.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!