Palkovics László: A kormány segíti a munkanélkülivé lett ózdiak elhelyezkedését

A kormány segíti a munkanélkülivé váló ózdiak elhelyezkedését – közölte pénteken az innovációs és technológiai miniszter a városban, miután Riz Gábor fideszes képviselő társaságában önkormányzati vezetőkkel és az ABB cég vezetőivel egyeztetett.

Forrás: MTI2020. 02. 14. 17:58
RIZ Gbor; PALKOVICS Lszl
Ózd, 2020. február 14. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatót tart miután Riz Gábor fideszes országgyûlési képviselõ társaságában önkormányzati vezetõkkel és az ABB cég vezetõivel egyeztetett Ózdon 2020. február 14-én. A fõként elektromos kismegszakítókat, áram-védõkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyártó ABB február 11-én jelentette be, hogy az év végén bezárja ózdi gyárát, ami mintegy 1200 munkahelyet érint. A kormány segíti a munkanélkülivé váló ózdiak elhelyezkedését. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyártó ABB a héten jelentette be, hogy az év végén bezárja ózdi gyárát, ami mintegy 1200 munkahelyet érint.

Palkovics László sajtótájékoztatóján azt mondta: a cél az, hogy a társaság munkavállalói mielőbb új állást találjanak, ezért a tárca prioritásként kezeli az ózdiak ügyét.

A minisztérium azon dolgozik, hogy az ózdi munkavállalók biztonságban legyenek, és minden eszközt ennek rendel alá – tette hozzá.

A kormány már korábban is segített Ózdon, és most is fog – mondta Palkovics László. Közölte: az ABB arról tájékoztatta, hogy nem azért hozta meg döntését, mert nem volt elégedett az ózdiak munkájával, hanem azért, mert a termék „kifutott”.

A legoptimálisabb az lenne, ha a gyár egyben maradna, befektetők érkeznének, erre pedig van remény, a munkavállalók képzettek. „Készek vagyunk, hogy ehhez támogatást nyújtsunk” – közölte.

Már nagyon sok vállalat jelentkezett a térségből, hogy az elbocsátandó, képzett dolgozókat alkalmaznák, a tárca ehhez is támogatást ad – tette hozzá a miniszter.

Az ABB kedden a piaci kereslet csökkenésével indokolta az ózdi gyár bezárását, amely 2018-ban került a tulajdonába a GE Industrial Solutions felvásárlásának részeként.

Az üzem 2020 végén áll le véglegesen. A megmaradó néhány gyártósort az ABB más üzemeibe telepítik át. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.

A cég közölte, hogy az elbocsátandó dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, amely meghaladja a Munka törvénykönyve által előírt szolgáltatásokat.

Az ABB több mint száz országban van jelen és 144 ezer embert alkalmaz.

A nyilvános cégadatok szerint az Industrial C&S Hungary Kft. néven működő ózdi üzem árbevétele 2018-ban 54,3 milliárd forint, adózás utáni vesztesége pedig 13 milliárd forint volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.