Pánczél Károly: Nem egyszerűen túléltük Trianont, hanem erős nemzetként megmaradtunk

Tegnap a nemzeti összetartozás évének nyilvánította 2020-at az Országgyűlés. Ennek kapcsán a Hír TV vendége volt Pánczél Károly, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, fideszes képviselő.

Forrás: HÍR TV2019. 06. 19. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyrészt, volt ennek előzménye – és most nem a 99 évvel ezelőtti eseményekről kívánok beszélni –, hanem arról, hogy idén március 8-án ülésezett Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, ahol az ottani zárónyilatkozatban fogadták el a jelenlévő képviselők, akik kérték a magyar Országgyűlést, hogy 2020-at nyilvánítsa a nemzeti összetartozás évének. Ezután vált feladatává a mi bizottságunknak, hogy ezt benyújtsa a magyar Országgyűlésnek. Jelzem egyhangú szavazással történt mindez – emelte ki a bizottság elnöke.

– Minden frakció támogatta ezt a határozati javaslatot. A keddi napon került sor a zárószavazásra, ahol nagy többséggel: 166 igennel, sajnos 5 nemmel és egy tartózkodással elfogadásra került – szögezte le Pánczél Károly.

– Nemmel szavazott a Gyurcsány-párt, akiktől mindez nem volt meglepő december 5-e óta. Tudjuk az ő hozzáállásukat a nemzetpolitikához. Gyurcsány Ferenc volt az, aki annak idején fölszámolta a Határon Túli Magyarok Hivatalát a kormányon belül, illetve megszüntette a Magyar Állandó Értekezletnek az akkori működését – nyilatkozta a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke, aki szerint fontos döntést hoztak ma, a jövő év alkalmat ad majd a fájdalmas visszaemlékezésre. Az esztendő így egy nap megemlékezésről, az összes többi, 365 nap pedig a nemzeti összetartozásról fog szólni, mert „van mit felmutatnunk”.

– Nem egyszerűen túléltük ezt a tragédiát, hanem erős, jó állapotban lévő nemzetként megmaradtunk itt a Kárpát-medencében – fogalmazott a politikus.

Az úzvölgyi incidens kapcsán Pánczél Károly fontosnak tartotta kiemelni: „lassan megszoktuk már”, hogy amint Romániában választások készülődnek, akkor a „magyar kártyát mindig előhúzzák”.

– Fájdalmas, méltatlannak érzem. Ha olyan tekintetben nézem, hogy már a temetőinket is el akarják venni, olyan helyzetbe kerülünk, ahol az őseink sírját akarják elvenni, el akarják tüntetni a nyomainkat, akkor ez nagyon méltatlan azzal szemben, amit mi kínálunk: egy közép-európai együttműködést – jelentette ki a Fidesz országgyűlési képviselője.

– Az erős nemzet nem összeegyeztethetetlen azzal, hogy szüntessük meg a kirekesztéseket, a jogfosztást, adjuk önkormányzatiságot, önrendelkezést, sőt autonómiát – húzta alá Pánczél Károly.

Magyarország ma olyan gazdasági helyzetben van, hogy megteheti a határon túl élők támogatását, hisz egy nemzet vagyunk. 2010 óta egymillióval több magyar állampolgár van, „csodálatos nemzetpolitikai eredményeink vannak”. A nemzeti összetartozás évére legalább 3 vagy 4 milliárd forintot szeretnének majd költeni, ebben a frakció is egyetért. Filmalkotások, színdarabok, kiállítások lesznek, a nagyvilágnak akarják bemutatni az értékeinket – jelentette ki Pánczél Károly.

A határon túli támogatásoknak gazdasági haszna is van. Ma már egy Kárpát-medencei magyar gazdasági térről is beszélhetünk. Az Európai Uniónak figyelembe kell vennie a kisebbségek által lakott régiók problémáit, „ezért fontos, hogy Nyugat-Európa nagyvárosaiban is bemutassuk, hogy 100 év alatt mire voltunk képesek” – tette hozzá a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke.

A beszélgetés IDE KATTINTVA érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.