Párhuzamos valóságban élnek a Francia úti hajléktalanok

Szürreális képet fest a Francia úti garázssor mögötti hajléktalan kolónia összetákolt bodésora. A társasházaktól néhány lépésnyire, ám a társadalom peremén él a homogén összetételű közösség. Akad olyan, aki paradicsomot termel a kunyhója előtt, de olyan is, aki teljesen elvágta magát a külvilágtól, a realitástól. Sőt azt gondolja: törvények felett áll.

2020. 08. 24. 7:12
null
20200806 Budapest Zugló hajléktalan Magyar Nemzet fotó: Mirkó István (MI) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy beléptünk a zuglói Francia úton található garázssor mögé, egy Tarzan nevű kiskutya ugatva jelezte gazdájának a váratlan vendégeket. Beszélgetni szerettünk volna, érdeklődni a vasúti töltés melletti életről. Forró, száraz nyári nap, szinte senki nem volt otthon. Csak egy „indián”, aki – amikor meglátott minket –

felbőszülve és üvöltve közölte velünk: ez magánterület, menjünk onnan.

Mondtuk, nem bajt keresni jöttünk, csak körülnézni. A férfi nem nyugodott meg, felkapott baltával felénk indult és indulatosan kiabálta: ez az ő területe, nincs beleszólása se a polgármesternek, se a rendőrségnek. Arrébb álltunk hát, de mielőtt elhagytuk volna azt a szakaszt, megálltunk egy takarosan rendben tartott kunyhó mellett, ahol paradicsom- és tökpalánták sorakoztak. A bódé lakattal lezárva. Várnai László, a CivilZugló Egyesület vezetője, önkormányzati képviselő elmondta, az ott élő férfi dolgozni jár, a portáját rendben tartja, láthatóan megpróbál normális életet élni a normalitástól elrugaszkodott körülmények ellenére.

A zuglói Francia út mentén élő hajléktalanok közül többen nem számolnak a realitással Fotó: Mirkó Istán

Ő az a hajléktalan, aki tényleg megérdemelne egy önkormányzati lakást.

A szociális szakemberek feladata lenne megszűrni azokat a hajléktalanokat, akikben akarat és szándék is van a visszakapaszkodásra.

– Nagyon könnyű hajléktalanná válni. Egy válás, egy huzamosabb munkanélküliség és adósságspirál, s máris elveszti otthonát az ember. A szakembereknek fel kell térképezniük, hogy az adott hajléktalan képes-e fenntartani egy lakást, rendben tudja-e tartani azt és együtt tud-e élni a szomszédokkal – vetette fel Várnai. Az önkormányzati képviselő hozzátette: Zuglóban már voltak hasonló programok.

– Nem mindenki hajlandó bemenni a szállóra, ahol reggel az összes holmijával távoznia kell.

Itt otthonosan berendezkedtek, elzárják tulajdonaikat. Akár dolgozni is járhatnak, de a legtöbben koldulásból és gyűjtögetésből élnek – talált magyarázatra a képviselő. Hozzátette: Zuglóban jelenleg is hozzávetőleg kétszáz üres, bár rossz állapotú lakás van, amelyeket be lehetne vonni ilyen programokba, fővárosi szinten pedig több ezer üresen álló ingatlan van.

A zuglói önkormányzati képviselő átvezetett bennünket a másik garázssorhoz, ahol márciusban leégett egy ötven négyzetméteres bódé, és a tűz halálos áldozatot is szedett. A tragédiához emberi felelőtlenség vezetett, italozás közben okozhatták a tüzet.

Kulina Sándor a leégett kunyhó mellett él, a férfi harmincöt éve hajléktalan. A Magyar Nemzetnek elmondta, úgy látja,

nagyon sokan antiszociálissá válnak a hajléktalan életmód alatt, és inni kezdenek.

– Lelki sérültek, nem tudják feldolgozni a múltat, elvesztik a valóságot, pedig hogy fenntartsad magadat, azt csak tiszta fejjel lehet tenni – magyarázta Sándor, aki azt mondja: ő egyáltalán nem iszik. Gyűjtögetésből, kukázásból tartja fent magát, természetesen vannak napok, amikor egyáltalán nincs pénze. – Kibírom, hogy több napig nem eszem. Valamikor akad bevétel, szoktunk ételt is kapni, ma például nincs pénzem – árulta el a Francia úton élő férfi. Kulina Sándor szerint az emberek nagyon sok mindent kidobnak a kukába, sokszor mobiltelefont, laptopot, kábelt és egyéb eszközöket talál, amiket szombatonként a bolhapiacon árul.

– Ma már nem lopok, becsületesen élek. Korábban követtem el dolgokat, ma már csak azt veszem el, amit a kukában találok. Ötvenéves elmúltam, nekem már nem hiányzik, hogy a rendőrség zaklasson, nyugodtan szeretnék aludni – magyarázta a férfi. Kérdésünkre, miért nem próbál önkormányzati lakáshoz jutni, így felelt: nem akar senkitől sem függeni, ezért nem is akar lakásba költözni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.