PCR-mintavétel ügyében senki se jelentkezzen a vérellátónál

Az Országos Vérellátó Szolgálat a koronavírus-gyanú miatt levett PCR-tesztek laborkivizsgálásában vesz részt, mintavételt nem végez.

Forrás: MTI2020. 10. 29. 17:34
null
Az egészséges donorokat továbbra is várja az Országos Vérellátó Szolgálat Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a koronavírus-gyanú miatt levett PCR-tesztek laborkivizsgálásában vesz részt, mintavételt nem végez – tájékoztatta a szolgálat csütörtökön az MTI-t.

Az OVSZ közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy a vérgyűjtési helyszíneken mintavétel nem történik, ezért ilyen céllal senki ne jelentkezzen náluk.

A PCR-vizsgálatokat a vérellátó külön laboratóriumban, és csak az egészségügyi szolgáltatók által levett mintákon végzi – írták.

Az egészséges donorokat továbbra is várja az Országos Vérellátó Szolgálat
Fotó: MTI/Mónus Márton

Kitértek arra is, hogy ez a vérellátás és a vérkészítmények biztonságát nem veszélyezteti, az OVSZ a véradók jogszabályban előírt vizsgálatait időben elvégzi.

Mint rögzítették, lakossági mintavétel a vérellátó intézményeiben nem történik és véradók esetében sem végez SARS-CoV-2 vizsgálatot, mivel a koronavírus transzfúzióval nem vihető át, tehát a vért kapó betegek számára ez a vírus kockázatot nem jelent.

Az OVSZ arra kér minden koronavírusos fertőzöttet, hogy mintaadásra ne jelentkezzen sem intézeteikben, sem a kiszállásos véradásokon.

Váradásokon továbbra is csak teljesen egészséges donorok jelenjenek meg! – hangsúlyozta a vérellátó.

Újabb kétszáz koronavírus-mintavételi egység kezdi meg a munkát

– Azért, hogy minden járványügyi mintavételi megrendelést gyorsan tudjunk teljesíteni, a Belügyminisztérium (BM) közreműködésével napokon belül még kétszáz mintavételi egységet állítunk be országszerte – adta közre Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat. A közelményben kitérnek rá, hogy az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képzésben részesíti, ami kiterjed a védőeszközök használatára, a beavatkozás szakmai protokolljára, a fertőtlenítésre és a szükséges adminisztrációra is. Az orvostanhallgatók önkéntes szakmai munkája természetesen beleszámít a tanulmányaikba is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.