Pikó András drogambulanciával hergeli a józsefvárosiakat

A VIII. kerületi Teleki tér 7. lakói továbbra sem szeretnék a drogambulanciát a környékükön. Ugyan Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere megpróbálta megnyugtatni a kétségbeesett és feldühödött társasház lakóit, inkább csak az aggályaikat szaporította.

2021. 05. 07. 16:29
null
Karácsony és a józsefvárosi polgármester jelöltje vívhat meg Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nincs gond vele, akkor mi szükség van telefonos forródrótra és utcai figyelőre? – tették fel a kérdést a Teleki téri társasház lakói, miután Pikó András polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat garantálja a 24 órás telefonos forródrótot, illetve rendezvény esetén utcai figyelőt.

Pikó András a józsefvárosiak megkérdezése nélkül tervezi létrehozni a drogambulanciát Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Hírnyolc helyi lap szerint Pikó András május 5-én ellátogatott a Teleki tér 7. számú házba, ahol megpróbálta meggyőzni a lakosokat, hogy nem lesz gond az oda tervezett „józan kávézóval”, és az ahhoz kapcsolódó drogambulanciával. A lapnak Sántha Péterné, a negyed fideszes önkormányzati képviselője elmondta:

a polgármester leginkább a kávézóról beszélt, amelynek máshol lévő egységeire – szerinte – nem volt panasz, miközben magára a drogambulanciára kevesebb utalást tett. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Pikó olyan garanciákat is ígért – 24 órás telefonos forródrótot, illetve rendezvény esetén utcai figyelőt – amelyekkel tulajdonképpen elismerte, hogy a közbiztonságra negatív hatással lehet a létesítmény.

Korábban a lakosok egy petíciót is indítottak azért, hogy az önkormányzat vonja vissza az engedélyt a józan kávézó és a drogambulancia létesítésére. A különböző ellátókkal terhelt környék már nem bírná el a drogambulanciát. A lakók azzal is érvelnek, hogy az előző városvezetés által felújított Teleki tér állapota az elmúlt másfél évben olyannyira leromlott, hogy van olyan, aki a gyermekét már nem meri oda leengedni. Egy szenvedélybeteg-ellátó a helyiek szerint csak ronthat a helyzeten, akármennyire is a jó szándék vezérli a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziót.

A Drogriporter online adásában azt állították, hogy a lakók félelme alaptalan, mert a Hegyvidéken üzemelő józan kávézóra egyetlen panasz sem érkezett az önkormányzathoz. Ám Erdős Eszter, az MRE KIMM Ráckeresztúri Rehabilitációs Otthon vezetője csak a XII. kerületi tapasztalatokra tud alapozni, s azt a tényt nem vették figyelembe, hogy Józsefváros erősen terhelt mind az ellátók, mind a problémás személyek által. A lakók szerint a kávézó megfelelőbb lenne egy olyan helyen, ahol az elmúlt évtizedekben nem okozott akkora gondot a szerhasználók tömeges jelenléte.

A Karácsony Gergely által vezetett fővárosi önkormányzat előterjesztésben nyolcvan drogfüggő nappali ellátására vállalnak garanciát, s a dokumentumban kezdeményezték az önkormányzat tulajdonában lévő VIII. kerületi Teleki tér 7. szám alatti ingatlan ingyenes használatba adását a „hiánypótló feladat” ellátásához.

Sántha Péterné a Hírnyolcnak arról is beszámolt: felmerült, hogy a korábban irodaként működő helyiség funkcióváltása miatt a lakosok beleegyezése elengedhetetlen lenne, ám ezt a kérdéskört még jogilag is körbe kell járni. Alternatív megoldásként annak a lehetőségét említette, hogy a drogambulanciát Magdolna utcában, a jelenlegi addiktológia mellett alakítanák ki.

Sára Botond (Fidesz), korábbi józsefvárosi polgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: a lakókat derült égből villámcsapásként érte a hír. – Megint bebizonyosodott, hogy a részvételiség, párbeszéd és hasonló hangzatos kifejezések, csupán üres szavak a baloldalnak. Ez a módszer a Demszky-időkre emlékeztet, amikor a polgármester és a főpolgármester az emberek megkérdezése nélkül döntött arról, hogy hajléktalanszállókat hoznak a kerületbe – emlékeztetett Sára Botond.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.