Politikai hisztériakeltés Karácsonyék akciója

Ha a fővárosi és kerületi vezetők politikai bohóckodás és utcatábla-avatók helyett hajlandók végre dolgozni is, akkor a tárgyalóasztalnál segítsenek az előkészületekben – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 05. 18:55
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai hisztériakeltésnek nevezte a kínai Fudan egyetem budapesti campusának létrehozása ellen meghirdetett szombati tüntetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás szerint alaptalan pletykák és sajtóinformációk miatt tiltakoznak a szervezők.

– A tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat. Sem a költségekről, sem a megvalósításról nincs döntés, ez csak 2022 második felében várható, elfogadott tervek birtokában – mondta el az államtitkár. Hozzátette:

ha a fővárosi és kerületi vezetők politikai bohóckodás és utcatábla-avatók helyett hajlandók végre dolgozni is, akkor a tárgyalóasztalnál segítsenek az előkészületekben. Ellenkező esetben az ő felelősségük lesz, ha a nagyszabású településfejlesztés helyszíne megmarad rozsdatemetőnek, szeméttelepnek vagy „hatalmas méhlegelőnek”.

Az államtitkár véleménye szerint józan ésszel könnyen belátható, hogy a tervezett Diákváros az egyetemmel jól kiegészítik egymást. A sanghaji központú Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, amelynek több mint

4500 oktatója csaknem harmincezer hallgatót tanít, és kimagasló kutatási eredményekkel büszkélkedhet. Ez az intézmény választaná Budapestet az első külföldi campusa helyszínéül.

A kormány továbbra is azt szeretné, ha a magyar fiatalok a jövő nyertesei lennének, az egyetemi beruházás pedig a diákvárosi fejlesztéssel együtt élhetővé, vonzóvá tenne egy lepusztult, elhanyagolt fővárosi területet.

A tüntetés érdekessége egyébként, hogy Karácsony az MSZP jelöltjeként tör kormányfői babérokra, holott a párt uniós képviselője, Ujhelyi István a közelmúltban a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: örül annak, hogy a Fudan Budapestet választja bázisául. De korábbi szocialista kormányok is a keleti nyitásban látták a magyar gazdaság növekedésének esélyét. Karácsony Kína-ellenes megnyilvánulásai feltehetően csak a választási kampánynak szólnak, bár felmerül a kérdés, hogy kormányfőként hogyan hozná egyenesbe a tönkretett diplomáciai viszonyokat. Minderről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.