Probléma nélkül zajlik az oltás a Dél-pesti Centrumkórházban

Az oltással kapcsolatos információkat szakemberektől szerezzék be, ne internetes álhírekből – kéri a DPC főigazgatója.

Veres László István
2021. 01. 08. 9:41
null
dr. Vályi-Nagy István kórházigazgató. 20200423 Budapest Foto Bach Máte Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon elsőként, december 26-án a Dél-pesti Centrumkórházban kezdtük meg a koronavírus elleni védőoltás beadását. Azóta 2200, nálunk és a környékbeli intézményekben dolgozó egészségügyi szakembert oltottunk be, a jövő héten pedig megkezdődik a második dózis beadása is – mondta péntek reggel a Kossuth rádióban a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója. Vályi-Nagy István közölte, hogy bár kezdetben – főleg a szakdolgozók körében –

volt némi vonakodás az oltástól, ám ez egyre inkább megszűnőben van, mert a szkeptikusok is látják, hogy az oltás biztonságos.

A szakember beszámolt arról, hogy a karba, deltaizomba adott védőoltások mindegyikénél ugyanazok a mellékhatások jelentkezhetnek. Ezek a reakciók, mint a bőrpír, az izomfájdalom, esetleg egy kis borzongás, fejfájás vagy átmeneti enyhe rosszullét is csak nagyon ritkán jelentkeznek. Hozzátette, egyfajta súlyos allergiás szövődmény is létezik, ezért az oltás előtt mindenkit részletesen kikérdeznek, hogy van-e bármilyen allergiája, mert ezen páciensek oltásánál fokozott elővigyázatosságra van szükség. – Eddig azonban egyetlen ilyen eset sem fordult elő – hangsúlyozta a főigazgató. Vályi-Nagy István tudatta, hogy

az első oltás 65–70 százalékos védettséget biztosít, a 95 százalékos immunitás pedig a második dózis után 7–10 nappal alakul ki.

Emlékeztetett: nap mint nap tapasztalják, hogy a vírus az emberek egy részét – köztük a fiatalokat is – nagyon súlyosan, életet veszélyeztetően megbetegíti, ezért arra biztat mindenkit, hogy oltassa be magát. Szavai szerint a vakcina a félelmet is megszünteti, tehát pszichésen is jó hatással van az emberekre. A főigazgató azt is kérte, hogy

a laikusok az oltással kapcsolatos információkat tőlük, szakemberektől szerezzék be, és ne különféle Facebook-csoportok álhíreiből tájékozódjanak.

Vályi-Nagy István ismertette, hogy a jövő héten Magyarországra is érkező Moderna-vakcina ugyanazon az mRNS-elven működik, mint a Pfizer–BioNTech-oltóanyag, azonban nem kell olyan alacsony hőmérsékletre, mínusz 70 Celsius-fokra hűteni. – Ebből nagyon nagy mennyiséget rendelt a kormány, így ez kiterjedtebb immunizációt tesz lehetővé – közölte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.