Pszichiáter vizsgálta a rendőrgyilkost

Igazságügyi orvos szakértő, pszichiáter is vizsgálta Németh Istvánt, akit két kiskorú gyermeke folytatólagos megerőszakolásával gyanúsítanak a nyomozók. A 60 éves férfi negyven éve, a hírhedt Soós-banda tagjaként rendőrgyilkosságra vetemedett, 2001-ben szabadult. Tavaly ősztől azonban ismét a rácsok mögött van, ezúttal letartóztatásban. Legfeljebb 15 évet kaphat.

2019. 04. 11. 11:15
Németh István
Németh István eddig 21 évet töltött a rács mögött Fotó: MTI/Friedmann Endre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatásban maradt az idén 60 éves Németh István, akit tavaly szeptemberben a Heves Megyei Főügyészség indítványára helyeztek az akkori törvények szerint még előzetes letartóztatásba, miután az alapos gyanú szerint sorozatosan erőszakolta meg két kiskorú gyermekét. A gyanúsított azóta igazságügyi orvos szakértői vizsgálaton is átesett, aminek eredménye személyiségi okok miatt nem közölhető. Mint ahogy a nyomozás jelenlegi állásának részleteit sem lehet kifejteni, tekintve az ügyben szereplő, különleges bánásmódot igénylő sértettek, a gyermekek érdekeire.

Konkoly Thege Lászlótól, a megyei főügyészség szóvivőjétől megtudtuk, hogy a férfival a nyomozó hatóság két- rendbeli, folytatólagosan elkövetett, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak gyanúját közölte még tavaly szeptember 18-án, az első kihallgatásakor. A büntetőeljárásról szóló törvény szerint 2020. szeptember 18-ig le kell zárni a nyomozást. Amennyiben a bíróság előtt bizonyítottságot nyer tette, Németh legfeljebb 15 évet kaphat.

A férfi korábban összesen 21 évet töltött a rácsok mögött. Az 1960-as és 70-es évek hidegvérű sorozatgyilkosának, az 1980-ban felakasztott Soós Lajosnak a bűntársa volt, György Józseffel hármasban gyilkolták meg – nyáron lesz éppen 40 éve – a posztos rendőrt az Osztapenko-szobornál. Soós és György az akasztófán végezte, Németh azonban megúszta a bitót, mivel a gyilkosság elkövetésekor még nem volt 20 éves, ezért nem lehetett halálra ítélni, s így életfogytiglani fegyházzal sújtották.

Németh István eddig 21 évet töltött a rács mögött
Fotó: MTI/Friedmann Endre

A tettes mintegy húsz évet töltött rács mögött, 2000-ben szabadult feltételesen, s még tíz évig a büntetés hatálya alatt állt. Szabadulása után nem sokkal tiltott gyógyszertartás miatt még egy évre visszavitték a fegyházba. Németh a büntetése letöltése alatt megtért, és 2001-es szabadulása után kántorként helyezkedett el Győr közelében, egy faluban, ám nem voltak elégedettek a munkájával, és hamar elbocsátották. Utcára került, pedig még egy lánya is született az élettársától, ám nem sikerült az együttélés, Németh hajléktalanként, koldulásból tartotta fenn magát.

Aztán 2006-ban már Budapesten élte a hajléktalanok életét, édességet árult a Városligetben, alkalmi munkái voltak, ám amikor kiderült, hogy ő a rendőrgyilkos, mindig kirúgták. Ekkoriban egy újságírónak elárulta: mínusz 10 fokig bírta a hideget, de ismét koldulnia kellett, hogy enni tudjon. „Autómosóban vagy kárpitosként szívesen dolgoznék, de gyermekfelügyeletet is vállalnék. Biztonsági őrnek sem lennék utolsó, csakhogy üldöz a múltam. Pedig jó apaként gondoskodni akarok a kislányomról” – mondta akkor.

E sorok írója 2016-ban írta Némethről a Magyar Nemzetben, hogy egy hevesi községben él, élettársával közösen két gyereket nevelnek. Az akkor nyolcéves kislányt Németh a nevére vette, az ötéves kisfiú pedig közös gyermekük az akkor 29 éves élettársával. A férfi nyolc éven át élt hajléktalanul, az asszonyt egy melegedőben ismerte meg. Aztán valami történt, az asszony rájöhetett, mit tett a gyerekekkel Németh, aki Győr-Moson-Sopronba menekült, s tavaly ősszel ott fogták el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.