Rabosították Varju Lászlót

Rabosították a választás rendje elleni bűntettel, garázdaság vétségével, valamint súlyos testi sértéssel gyanúsított Varju Lászlót, akit ugyanakkor nem vettek őrizetbe. A DK politikusának védelmét a hatmilliárd forintos költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csaba látja el.

Bákonyi Ádám-Gabay Dorka
2020. 01. 28. 11:15
null
A DK politikusa ellen garázdaság, testi sértés és választási csalás gyanújával is vizsgálódnak Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Én meg tudom mosni a kezemet, de akik ezt a koncepciós pert megrendelték és megvalósítják, azok ezt sosem fogják lemosni magukról – mondta tegnap tintás kezeit felemelve Varju László a Központi Nyomozó Főügyészség előtt, ahol rabosították, így ujjlenyomatot vettek és fényképeket készítettek róla, őrizetbe viszont nem vették. A DK-s politikus továbbra is ártatlanságát hangoztatta, közösségi oldalán később megjelent bejegyzéséből pedig kiderült az is, hogy igazát Czeglédy Csaba segítségével akarja érvényre juttatni. Pikáns körülmény, hogy az MSZP, Gyurcsány Ferenc és az Altus jogi képviseletét is ellátó Czeglédy, illetve húsz társa ellen mindeközben bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt zajlik eljárás. A vádirat szerint Czeglédyék 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A főügyészség épülete előtt több ismert ellenzéki politikus, köztük Hadházy Ákos, Bangóné Borbély Ildikó és Tordai Bence is megjelent, hogy diktatúrát emlegetve a szolidaritásukról biztosítsák Varjut.

Ismert: Polt Péter legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés tavaly kétszer is felfüggesztette Varju László mentelmi jogát, elsőként az MTVA székházában 2018. decemberben történtek miatt. A vádhatóság szerint a DK-s országgyűlési képviselő ekkor a székház fegyveres biztonsági őreivel dulakodott, miután többször is hiába szólították fel a távozásra. Varju László a földre fekve elkapta, majd kihúzta egy biztonsági őr lábát; a férfi a földre esett, és nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A politikus ellen garázdaság és súlyos testi sértés bűntette miatt indult eljárás. Másodszor pedig azért függesztették fel Varju mentelmi jogát, mert a gyanú szerint a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelölt visszalépéséért. Egy ilyen próbálkozásról készült hangfelvétel a PestiSrácok birtokába került, s annak alapján választás rendje elleni bűntett gyanújával nyomozást indított az ügyészség.

A DK politikusa ellen garázdaság, testi sértés és választási csalás gyanújával is vizsgálódnak
Fotó: Havran Zoltán

Érdekes, hogy – miközben a volt miniszterelnök az Európai Ügyészséghez való csatlakozás egyik legfőbb szószólója – Gyurcsány Ferenc környezetéből feltűnően sokan kerülnek kapcsolatba az igazságszolgáltatással, sőt magával a büntetés-végrehajtással is. Ilyen például Tátrai Miklós, aki Gyurcsány miniszterelnöksége idején volt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezetője, illetve Császy Zsolt, az MNV egykori értékesítési igazgatója, akiket a sukorói telekcsere miatt ítéltek letöltendő börtönre; Tátrai három, Császy pedig két és fél évet kapott. „Érintett vagyok az ügyben, mert ezek a fiúk a szabadságukat adták oda, hogy engem hazugságokon keresztül ne lehessen megvádolni” – hangoztatta a DK elnöke a tököli börtön bejáratánál, amikor Császy Zsolt megkezdte büntetése letöltését. Amikor pedig Tátrai tette ugyanezt, Gyurcsány azt írta közösségi oldalán: „Ma reggel Tátrai Miklós börtönbe vonul. Helyettem.”

Végül, de nem utolsósorban a korábban Dobrev Klára által vezetett Altusnál jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt nyomoz a rendőrség. Az ügy előzménye, hogy a Magyar Nemzeti Bank 2018 augusztusában 15 millió forint bírságot szabott ki az Altus Portfólióra engedély nélküli pénzkölcsönnyújtás miatt, és azonnali hatállyal megtiltotta a jogsértő szolgáltatás folytatását, egyúttal büntetőfeljelentést tett az ügyben. A jegybank megállapította, hogy a társaság két év alatt mintegy négyszázmillió forintnyi kölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük Czeglédy Csaba cégének.

Elfogultságot jelentettek be a bírák

A Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be a Human Operator Zrt. ügyében – tájékoztatta a bíróság tegnap az MTI-t. A közlemény szerint az ügy iratait az eljáró bíróság kijelölése érdekében megküldték a Szegedi Ítélőtáblának. A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 terhelttel szemben. A Szegedi Törvényszék már a vádirat benyújtása után a kizárását kérte, de a Szegedi Ítélőtábla elutasító döntését követően kötelessége volt a megkezdeni az eljárást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.