Rétvári: A baloldal felmondaná a vatikáni szerződést

Gyurcsány Ferenc kivéreztetné a történelmi egyházakat egy 2013-as videófelvétel tanúsága szerint.

2020. 11. 24. 14:30
RTVRI Bence
Budapest, 2020. június 18. Rétvári Bence KDNP-s országgyûlési képviselõ, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 11-én. Az eseményen a Szobi Italgyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pandan Mûanyagfeldolgozó és Környezettechnikai Kft. és a GLB Alkatrészgyártó és Szerelõipari Vállalkozási Kft. vezetõi vették át a dokumentumot. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc egyértelművé tette, hogy hatalomra kerülve fel akarják mondani a vatikáni szerződést, és nem fognak nyújtani egyetlen fillér hitéleti támogatást sem

– emlékeztetett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy hétfői Facebook-bejegyzésében. A KDNP alelnöke szavai alátámasztására egy videót is megosztott a DK 2013-as gyűléséről, amelyből az derül ki, hogy

Gyurcsányék kormányra kerülve gyakorlatilag kivéreztetnék a történelmi egyházakat.

Rétvári Bence a videóhoz fűzött kommentárjában emlékeztetett: a vatikáni szerződés szerint az egyház az általa fenntartott közoktatási intézmények után (óvodák, általános és középiskolák, diákotthonok) ugyanolyan szintű pénzügyi támogatásban részesül, mint a hasonló intézményeket működtető állami és önkormányzati fenntartó.

Szavai szerint

a vatikáni szerződés tehát nem misztikus privilégiumokról szól, hanem az egyenlő finanszírozás elvét rögzíti.

– Vagyis azt, hogy egy egyházi intézményben tanuló diák után, vagy egy egyházi intézményben ápolt beteg után, vagy egy egyházi szociális intézményben gondozott személy után az állam megadja ugyanazt a normatívát, mint ha állami vagy önkormányzati intézményben lenne. Azaz nem éri hátrány azt, aki állami intézmény helyett egyházi intézményt választ. Gyurcsány a vatikáni szerződés felmondásával az egyenlő finanszírozás elvét mondaná fel, a hívők és nem hívők jogegyenlőségét szüntetné meg – fejtette ki a honatya.

Az államtitkár hozzátette, hogy a többi egyházzal is a vatikáni szerződés mintája alapján működik együtt a kormány, így annak felmondása az összes történelmi egyházzal való kapcsolat felbontását jelentené.

– Aki a baloldalt támogatja, az az egyházellenességet és a hívők hátrányos megkülönböztetését támogatja – hangsúlyozta a Rétvári Bence.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.