Román tolvajok járnak át a zöldhatáron

Lovas fogattal, gyerekivel sértett határt egy román tolvaj a szabolcsi végeken. A román zöld határ mellett élők szerint sajnos nem egyedi, hogy a földekről a túloldalról átosonó tolvajok szedik le a termést, de arra is volt már példa, hogy áthajtották a magyar gazda közelben legelésző állatait. A román fogatos megtámadott egy a földjét féltő gazdát is még román területen.

Forrás: police.hu2020. 07. 26. 13:40
Román dinynetolvaj határsértők tettenérése
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy lovaskocsi még július 23-án hajtott át a zöldhatáron Magyarország felé , a fogatot már nem tudták feltartóztatni a román oldalon. A fuvaros még a két ország határvonalát kijelölő egyik határkövet is megrongálta nagy igyekezetében, keresztülhajtott rajta, amiről a román határőrségtől kaptak jelzést a Nyírbátori Határrendészeti Kirendeltség munkatársai.

A határrendészek haladéktalanul a megadott helyre mentek, arra gondolván, a fogatnak azért lehetett sietős, mert illegális bevándorlókat csempésztek át egy teljesen új módszerrel. Kiderült, csak a határsértés volt valós, a szekéren nem migránsok, hanem egy 34 éves román férfi és családja utazott, apa, anya, három gyerek. A családfő azt állította, hogy eltévedtek, ám kiderült, ebből egy szó sem igaz. A román fogat és utasai lopni indultak, éppen egy dinnyeföldön pakolták a termést a kocsira, amikor a román gazda tetten érte őket. A családfő egy vasvillával megütötte a szántóföld tulajdonosát, aki rendőrt hívott, a román fogat és utasai ekkor elmenekültek, és közben jogellenesen átlépték a magyar államhatárt is. Ha már itt voltak, itt is megpróbáltak lopni, Magyarországon viszont a rendőrök tetten érték őket. Az ötfős család tagjait idegenrendészeti eljárás lefolytatása érdekében a vállaji közúti határátkelőhelyre állították elő. A nyírbátori rendőrök a külföldiekkel szemben az idegenrendészeti eljárást lefolytatták, a tiltott határsértés elkövetésének tényét megállapítva a két román állampolgárságú felnőttel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek. Még aznap 22 órakor a román hatóság visszavette állampolgárait, a családfőt azonnal őrizetbe is vették, rablás gyanúja miatt indítottak ellene nyomozást. A férfit a nagyváradi bíróság július 26-án gyorsított eljárásban rablás bűntette miatt három év börtönre ítélte.

A magyar–román határ mentén gazdálkodó nyírségi, hajdúsági, békési gazdák szerint nem egyedi eset, hogy a román tolvajok a határt megsértve járnak át lopni. A legtöbb ilyen gondjuk a Viharsarokban élő gazdáknak van, akik szerint az utóbbi tíz évben minden köddé vált termésük és jószáguk román területre került. Medgyesegyháza környékén a termelők a határtól ötszáz méteren belüli földekre már nem is ültetnek ki dinnyepalántákat, tudván, ha a termést nem őrzi 24 órában legalább két fegyveres őr, akkor azt a határsértők szüretelik le. Ugyanez a helyzet a legelőkkel is, a kevermesi, eleki gazdák szerint 2012 óta minden elkötött állat román tolvajok számlájára írható. Akkor a bűnözők nem csak a határ menti falvakból, Dévaványáról, Körösladányból, Örménykútról és Kardosról vittek el birkát, marhát, lovat. A tanyák közeléből teherautókon vitték az állatokat a határ mellé, onnan lábon hajtották át azokat Romániába. Azóta a falvak polgárőrei a rendőrséggel egyeztetve rendszeres figyelőszolgálatot látnak el, így a távolabbi településeken nem kell félteni a jószágot, de a közvetlenül a határ melletti települések istállóit kulcsra kell zárniuk a gazdáknak. A román bűnözők megmérgezik a kutyákat, helyben, még Magyarországon leszedik az állatokról a magyar hatósági jelzéseket, helyettük román, vágóhidakról beszerzett, már leölt, feldolgozott állatok műanyag billogjait teszik fel. Ha a rendőrök elkapják őket, arra hivatkoznak, hogy övéké az állat, csak megszökött, ők meg utána csak utána jöttek, szánva-bánva a határsértést. Az állatokat hiába körözteti a magyar rendőrség, azokat pár napon belül vágóhídra viszik, vagy hamis iratokkal azonnal kamionra rakják és elszállítják külföldre. Az illegális bevándorlás miatt mindkét ország megerősítette a rendőri erőket a magyar–román határon, ennek következtében talán megnyugodhatnak a határ közeli földek gazdái, a tolvajok többsége most nem mer kockáztatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.