A kormány adminisztrációcsökkentéssel is segíti az embereket

Az adóadminisztráció csökkentésével jelentős terhet vesznek le a vállalkozásokról.

Szilágyi Anna, Csekő Imre
2020. 05. 15. 10:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 600 milliárd forintot szánt a kormány a védekezésre, és több ezer milliárd forint maradt a családoknál – számolt be Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Mint mondta,

az adóadminisztráció csökkentésével jelentős terhet vesznek le a vállalkozásokról,

kiemelten a kis-és középvállalkozások (kkv-k) esetén.

Az államtitkár azt mondta, a veszélyhelyzet miatt a kkv-k az eddigi hetven nap helyett harminc nap múlva kaphatják vissza az áfa összegét. A megbízható kkv-k május 10-én már meg is kapták ezt az összeget, mintegy összesen nyolcvan milliárd forint értékben. A többi kkv július helyett pedig már május 20-án számíthat erre az összegre.

A tavalyi évre vonatkozó éves adóbevallás határidejét pedig kitolták szeptember 30-ig

– hívta fel a figyelmet Izer Norbert. Mindez azt jelenti, hogy az adókat is később kell kifizetni a vállalkozásoknak. Ez mintegy 600 ezer vállalkozást érinthet és több tízezer könyvelő munkáját könnyíti meg. Az intézkedés anyagi segítséget is jelent öt adónemben nagyságrendileg 200 milliárd forint értékben.

A koronavírus sem tudja felülírni a kormány adópolitikáját, a veszélyhelyzetben is csökkennek az adók

– tette hozzá.

Máig 3417 igazolt fertőzöttet regisztráltak, tegnap hatan meg, így összesen 442 az elhunytak száma – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos örömtelinek nevezte, hogy fokozatosan növekszik a gyógyultak száma, ma 1287 gyógyult van, így 1688 fő az aktív fertőzöttek száma. Összesen 614 főt ápolnak kórházban, és negyvenhatan vannak lélegeztetőgépen. Továbbra is szükséges követni a járványügyi szabályokat – hívta föl rá a figyelmet a tisztifőorvos. Hamarosan lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése – tájékoztatott a tisztifőorvos, és bejelentette, hogy hétfőtől új ellátásokat vezetnek vissza.

Május 18-tól újra kezdődhetnek azok a szűrővizsgálatok, amelyek nem népegészségügyiek, hanem például alkalmassági vagy alkalomszerű vizsgálatok.

A fekvőbeteg-ellátásban a tervezhető, nem sürgősségi beavatkozások is végezhetők hétfőtől. Cél a krónikus ellátások fokozatos visszavezetése is – tette hozzá.

Lehetőség van arra, hogy az egészségügyi szolgáltatók megyénként eldöntsék, melyik intézményben milyen ellátást nyújtanak. A kórházi ágyak harmada felszabadítható – hangsúlyozta Müller Cecília.

Továbbra is érvényes, hogy telefonon be kell jelentkezni a betegeknek, így kerülnek besorolásra. Az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van, hiszen a koronavírus még jelen van az országban, bár már csökkenő mértékben.

A kúraszerű ellátások hétfőtől szintén újraindulnak

– hívta fel a figyelmet.

Müller Cecília kiemelte, az egészségügyi szolgáltatások visszavezetése során óvatosnak kell lenni, és csak akkor vehető igénybe a szolgáltatás, ha nem merül fel a koronavírus gyanúja.

Ha nem merül fel koronavírusos megbetegedés gyanúja, akkor alapszabály szerint igénybe vehető az egészségügyi szolgáltatás. Ezt az egészségügyi-szolgáltató testhőmérséklet méréssel állapítja meg – ismertette Müller Cecília, és elmondta, gyanú esetén csak negatív koronavírus teszt mellett lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Mivel hazánkban a szív és érrendszeri megbetegedések fordulnak elő a leggyakrabban, ezért kiemelten kell kezelni az ilyen betegek ellátását.

Az Országos Kardiológiai Intézet koordinálja majd ezt a munkát. A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ honlapján megtalálható a szakmai kollégiumok által meghatározott ellátási rend. Kéthetente áttekintik a rendelkezéseket – ismertette Müller Cecília.

A tisztifőorvos köszönetet mondott azoknak, akik a lelkisegély szolgálatokban dolgoznak most is. Müller Cecília felhívta rá a figyelmet, hogy aki a járványhelyzet alatt a bezártság miatt lelki segélyre szorul bátran forduljon valamelyik szolgálathoz.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, egyre többen választják a hatósági házi karantén ellenőrzését, már 641-en töltötték le az erre szolgáló alkalmazást. Az elmúlt 24 órában 43 esetben szegték meg a karantént, és összesen 10 954 karantén van érvényben.

Budapesten 445 fővel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozás megszegése miatt, és eddig összesen 50 343 esetben intézkedtek a korlátozások kezdete óta.

Vidéken az elmúlt 24 órában 19 fővel szemben kellett intézkedni és összesen 754 szabálysértés volt május 4. óta – tette hozzá.

A határhelyzetről Kiss Róbert elmondta: a személyforgalom esetén Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani.

A mobilkórház a tömeges megbetegedések esetére lett létrehozva – mondta Kiss Róbert lapunk kérdésére. Ennek a későbbiekben is meglesz a jogosultsága, és a büntetés-végrehajtás kötelékében fog egészségügyi intézményként funkcionálni.

Napközis nyári táborokat lehet szervezni a gyerekeknek – mondta Müller Cecília, és kifejtette, hogy teljeskörű ajánlást fognak készíteni a táboroztatók részére. Ebben az ajánlásban a szülők részére is megfogalmaznak majd tudnivalókat.

Bármilyen találkozásnál csak egészséges személyek legyenek jelen

– mondta Müller Cecília az idősek látogatása kapcsán. A tisztifőorvos felszólított, hogy mindenki legyen figyelemmel arra, hogy az idősek a leginkább veszélyeztetettek.

Egyelőre nem lehet megmondani, mikor oldhatják fel a látogatási és kijárási tilalmat az idősotthonokban. A legmagasabb kockázatot viselő csoportokat kell megvédeni, ezek közé tartoznak az idősek és a zárt közösségekben élők. Minden negyedik fertőzött és minden negyedik elhunyt idősotthon lakója, ezért a látogatási tilalom feloldásával még várni kell – mondta Müller Cecília.

A játszóterek használatával kapcsolatban a tisztifőorvos arról beszélt, hogy megfelelő higiénés állapotú játszótereket használjanak. Az üzemeltetők ezért áttekintik a játszótereket, mielőtt megnyitják azokat. Rendszeresen fertőtleníteni kell a játékokat a játszótereken és a zsúfoltságot is kerülni kell. A homok cseréjére szólított fel a tisztifőorvos, a szülőket pedig arra kérte, vigyenek magukkal törlőkendőt a játszóterekre.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert azt mondta,

a határmegnyitásokkal kapcsolatban folyamatosan egyeztetnek a rendőrök a szomszédos országokkal, több kisebb határátkelőhely már megnyílt, és ezek hamarosan folytatódnak.

Müller Cecília azt mondta, az idősotthonokban a fertőzött ápoltak és dolgozók szűrése mindegyik intézményben megkezdődött, naponta kap jelentést erről az Operatív Törzs. Folyamatos a fertőtlenítő nagytakarítás is – tette hozzá.

A szabadtéri strandokról azt mondta, a medencéknél legalább négy négyzetméter vízfelület jusson egy fürdőzőre, a parton pedig 16 négyzetméternyi hely jusson az egy háztartásban élőkre.

Az üzemeltetőnek kell gondoskodnia arról, hogy ne legyen zsúfoltság a fürdőkben – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.