A rendkívüli intézkedések a veszélyhelyzet végéig fennmaradnak

Az Operatív Törzs kéri a lakosságot, hogy a kijárással kapcsolatos szabályokat tartsák be. A hatósági házi karantén elsődleges prioritás, ennek ellenére 322 esetben kellett intézkedni.

Magyar Nemzet Online, Csókás Adrienn, Szilágyi Anna
2020. 04. 01. 10:50
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Operatív Törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy a törzs folyamatosan monitorozza a rendkívüli intézkedések eredményességét, illetve a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitvatartásának és az elrendelt házi karanténok szabályainak betartását.

- A rendelkezésre álló adatok alapján az Operatív Törzs arra a megállapításra jutott, hogy a bevezetett intézkedések a járvány elleni védekezés hatékonyságának a növeléséhez, továbbá a megbetegedések számának csökkentéséhez járultak hozzá, ezért a veszélyhelyzet megszűnéséig az intézkedések hatályát fenntartja – tájékoztatott a rendőr alezredes.

Kiss Róbert arról is beszámolt, hogy a mai napon érkeztek Cargo-járatok a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre. Három repülőgép hozott speciális orvosi maszkokat, overálokat és maszkok gyártásához szükséges alapanyagokat Budapestre. – A nap folyamán további három járat érkezik – folytatta, hozzátéve, hogy ezeket a védőfelszereléseket elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg.

 

Mint mondta, ellenőrzik a közterületeken lévő csoportosulásokat, akik a legtöbb esetben együttműködnek a rendőrséggel, de előfordult az is, hogy szabálysértési szankciót kellett alkalmazniuk. – A kijárási tilalom óta 118 esetben kellett szankcionálni – ismertette. – Eddig 9679 hatósági házi karantént rendeltek el, és több mint hetvenezer alkalommal ellenőrizték a betartását. 322 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenniük ezzel kapcsolatosan – számolt be Kiss Róbert.

- Ezidáig 112 büntetőeljárást kellett elrendelnünk. 23-at csalás, 10-et járványügyi szabály megszegése, 19-et közveszéllyel fenyegetés és 27-et rémhírterjesztés miatt. 32 főt hallgattunk ki összesen – tájékoztatott.

A rendőr alezredes kijelentette:

a határforgalom ellenőrzésében könnyítő intézkedéseket hozott a rendőrség a szomszédos tagállamokkal együttműködésben, például az ingázók esetében nem kérnek tizennégy napos házi karantént.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: az elmúlt 24 órában 525 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. – Napról napra növekszik ez a szám, de úgy látom, hogy a fertőzés mértékének növekedése egyenletes. Ez biztató, nincs ugrásszerű növekedés, még mindig igaz az a tézis, hogy a fertőzöttek egy-két szoros kontaktnak adják át a betegséget, aki a környezetünkben van – fogalmazott. – Az országos tisztifőorvos szerint a környező országokban jellemző ugrásszerű emelkedést nem látni – tette hozzá.

- Van azonban egy nagyon szomorú adat: 4 embertársunkat veszítettük el az elmúlt 24 órában. Mindegyikük idős volt és krónikus szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedett. Az elhunytak száma ezzel 20 főre nőtt. Az elhunytak átlagéletkora 73 év, körülük 12 férfi, 8 nő – mondta Müller Cecília.

- Az adatokon látszik, hogy elsősorban az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket érinti a legnagyobb mértékben a megbetegedés, ám nincs kivétel, mindannyian kitettek vagyunk a fertőzésnek – fogalmazott a tisztifőorvos. – Bármely településen jelen lehet a vírus, ezért továbbra is kérjük, hogy aki csak teheti, maradjon otthon és tartsa be a kijárási korlátozásokat, ezzel tudjuk elkerülni az ugrásszerű megbetegedéseket – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. – A koronavirus.gov.hu oldalon megyénként is mutatják a fertőzöttek számát,

nyilvánvalóan a sűrűbben lakott területeken több a megbetegedés, de továbbra sincs gócpont. A járvány ugyanakkor nem ismer földrajzi határokat

– hangsúlyozta.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy az eddig azonosított 525 fő 25 százaléka tünetmentes, 35 százalékának enyhe tünetei vannak,

17 fő – vagyis az összes beteg 5 százaléka – lélegeztetőgépen van.

További 6 százalék pedig egyéb intenzív ellátásra szorul. 40-en ugyanakkor gyógyultan távoztak a kórházakból.

Müller Cecília kijelentette: nagyon fontos a másfél méteres szociális távolság betartása – a tömegközlekedési eszközökön is – és a gyakori kézmosás. Azt tanácsolta, ha bevásárolni megyünk, akkor megérkezésünket követően már az ajtóban tegyük le a bevásárlószatyrot vagy kosarat, és már az előszobában használjunk kézfertőtlenítőt. Vetkőzzünk le és újra mossunk kezet, majd cseréljünk újra ruházatunkat is, és jó, ha le is zuhanyozunk. Azokat a holmikat, amiben kijárunk az utcára, mindenképp elkülönítve kezeljük – hívta fel a figyelmet.

A tisztifőorvos szerint az idős hozzátartozók közelében is helyezzünk el kézfertőtlenítőt és sokkal sűrűbben takarítsunk, a végére hagyva a mellékhelyiséget. – Fontos az is, hogy vírusölő fertőtlenítőket használjunk, ehhez hasonló praktikákkal meg tudjuk védeni a családtagjainkat is – tette hozzá.

Müller Cecília a szemét kezelése kapcsán jelezte: duplafalú zacskóban érdemes gyűjteni a szemetet, összekötözve, és néhány órán belül elpusztul a vírus. Ezután vigyük le a szemetet.

- Jelenlegi tudásunk szerint alapvetően sérülékeny a vírus, könnyen kiszárad a környezetben, de nem kizárt, hogy zárt légtérben megmaradjon a levegőben egy ideig. Kimutatták, extrém esetben az is előfordult, hogy tizenegynéhány óráig életben maradt – figyelmeztetett, hozzátéve: a gyakori szellőztetés nagyon fontos dolog, otthon, munkahelyen és az üzletekben is!

A tisztifőorvos arról is tájékoztatott, hogy a hivatalos számok az eddig kimutatott laboratóriumi vizsgálatok számát mutatja, azok esetében, akiknek pozitív lett a tesztje, de nyilvántartják a gyógyultakat is.

Magyarországon a többszöröse a fertőzöttek száma annak, mint amit a laboratóriumi vizsgálattal igazolnak

– emelte ki.

Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ raktárában lévő egyéni védőfelszereléseket azonnal kiosztották a háziorvosoknak. – Ez talán néhol fogyóban van, de számos háziorvos jelezte, hogy nem tartott igényt az egyéni védőfelszerelésre, mert jól fel volt szerelkezve – tette hozzá.

Müller Cecília egyúttal türelemre intette a háziorvosokat, és jelezte, hogy őket, valamint a fogorvosokat és az alapellátásban dolgozó összes kollégát mielőbb el fogják látni a szükséges védőfelszereléssel.

- Tömeges megbetegedések időszakára készülünk – hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos, ezért továbbra is az a cél, hogy olyan laposan tartsuk a járványgörbét, amennyire csak lehetséges. A kórházkapacitásokat továbbra is folyamatosan növelik, hogy minden megbetegedettet el tudjanak látni.

Már a megyei kórházak fertőző osztályai is bevonódtak, és számos további kijelölt intézmény van, felkészültek a lehető legrosszabb forgatókönyvre is

– tette hozzá.

- A kórházakban fekvők átvehetnek csomagot, de személyesen nem találkozhatnak hozzátartozóikkal, az átadásban a kórházparancsnokok is segíthetnek – mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, akik két hétig házi karanténban voltak, azok túl vannak a lappangási időszakon és semmilyen veszélyt nem jelentenek a társadalom többi tagjára, de természetesen nekik is ugyanúgy be kell tartani a higiénés szabályokat.

Kérdésre jelezte azt is, hogy a Tirolból hazatérő magyaroknak két hétre karanténba kell vonulniuk itthon. – Tirolban a síelők között sokan ugyan már Ausztriában teljesítették ezt a kötelezettséget, ám akinek erről nincsen hivatalos igazolása, arra itthon ismét kéthetes hatósági házi karantén vár – fogalmazott.

Müller Cecília a tbc elleni oltás koronavírussal szembeni hatékonyságáról elmondta, számos kutatás folyik a világban, hogy mi támogathatja a velünk született immunitást, ez a fajta oltás is erősítheti ezt, ám ez még nincs igazolva. – Ha ezt megerősítik, akkor hazánk jó helyzetben van, hiszen ez évtizedek óta kötelező védőoltás Magyarországon – jelentette ki a tisztifőorvos.

Minden olyan intézkedés, ami elvágja a terjedési láncot, hozzájárul ahhoz, hogy megvédjük magunkat. Saját szervezetünket helyes táplálkozással és rendszeres testmozgással is tudjuk segíteni

– hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Annak kapcsán, hogy a gyógyultak továbbra is fertőzhetnek-e, az országos tisztifőorvos közölte: a jelenlegi tudás szerint leginkább abban az időszakba fertőznek a betegek, amikor tüneteket produkálnak. De folynak a kutatások ez ügyben.

A kérdésre, hogy minden tüdőgyulladásos tünetekkel küzdő betegnél elvégzik-e a tesztet, Müller Cecília azt válaszolta, ezt már korábban elrendelte mindazon esetekben, ahol ismeretlen vírusos eredetű volt, ám eddig egyszer sem igazoltak olyan esetet, amikor tüdőgyulladásos betegnél kimutatták volna a koronavírust.

Újságírói kérdésre Kiss Róbert hangsúlyozta: a nemzetközi teherforgalom szabályainak betartását folyamatosan ellenőrzik. Ezek a járművek csak meghatározott időpontban léphetnek be, a megadott humanitárius korridorokon haladhatnak, és csakis a kijelölt pihenőhelyeken állhatnak meg.

A Magyar Nemzet arról érdeklődött, hogy támogatják-e az ingyenes parkolást. Kiss Róbert jelezte, hogy az Operatív Törzsnek a vonatkozó kormányhatározat nem ad lehetőséget a várakozással kapcsolatos díjfizetési kötelezettség módosítására. – Ilyen jellegű hatáskörrel nem rendelkezünk. Erre a Főváros Önkormányzata jogosult – szögezte le.

Következő kérdésünkre, miszerint mindenhol ellátják-e az önkormányzatok az időseket, Kiss Róbert azt mondta, ez kötelességük, így bíznak abban, hogy minden településen teljesítik is.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk

Az már a ma reggeli adatokból kiderült, hogy 525-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy krónikus betegséggel küzdő idős beteg. Mind a négy személy szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedett. Az elhunytak száma ezzel 20 főre nőtt, de 40 főre emelkedett a gyógyultak száma is.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Továbbá, a kormányzati tájékoztató oldalon megjelent a keddig beazonosított fertőzött betegek megyénkénti megoszlását bemutató térkép.

A legfrissebb adatok szerint a legtöbb beteg természetesen Budapesten van, szám szerint 232, a második helyen Pest megye áll 98 beteggel. A sorban Győr-Moson-Sopron következik 26, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg 25 fertőzöttel.

 

A legalacsonyabb számokat egyelőre Heves (3), Békés (3) és Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád (5-5) regisztrálta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.