Saját magát emésztheti fel, ha megvalósul a siófoki ingatlanberuházás

Egy beruházó ikertoronyházakat építene Siófokon a Galerius fürdő közelében, a baloldali önkormányzat pedig nem áll ellen a tervnek. Az építés előtt le kellene bontani a még meg sem nyílt szolgáltatóházat, annak ellenére, hogy korábban a szolgáltatóház feltétele volt a helyi fejlesztéseknek. Ráadásul így azok is rosszul járnának, akik beköltöznének az új toronyházakba.

Magyar Nemzet
2021. 05. 24. 9:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár rosszul is dönthet Siófok baloldali önkormányzata, ha nem gondolja át még egyszer, milyen állást foglal a Galerius fürdő mellé tervezett újabb ingatlanberuházással kapcsolatban. A vállalkozó ikertoronyházat építene ide magas áron értékesíthető lakásokkal, de ehhez előbb le kellene bontani egy néhány éve megépült, ám még meg sem nyitott szolgáltatóházat. Ezzel kapcsolatban két probléma van: az egyik, hogy az eredeti szerződés szerint a területen azzal a feltétellel valósulhatott meg fejlesztés, hogy megépül a szolgáltatóház is. A másik, hogy ha lebontják, pont azok járnak rosszul, akik majd a lakóházakba költöznek.

Miközben folyik a vita a baloldali önkormányzattal, hogy mi legyen a területtel, a már felépült szolgáltatóház üresen áll
Fotó: Magyar Nemzet

Siófok-Szabadifürdő, mint azt a Magyar Nemzet megírta, a kétezres évek elején még értékes, de kihasználatlan területe volt a városnak. Az akkori fideszes városvezetés partnert keresett egy mindenkinek elfogadható elképzelés kialakításához, és 2002-ben meg is született a terv: az önkormányzat felépíti a Galerius fürdőt, a vállalkozó pedig négy apartmanházat. Mivel azonban Siófok-Szabadifürdő messze esik a városközponttól, a vállalkozó felhúz egy szolgáltatóházat is. Ezzel jól járnak az apartmanházak vendégei is, illetve a helyiek is, akiknek ezekért az alapvető szolgáltatásokért kilométereket kell utazniuk.

A válság miatt a projekt többször cserélt gazdát, de megépült a fürdő, a négy ház, sőt a szoláltatóház is, bár ez évek óta üresen áll, használatbavételi engedély nélkül. Siófokon 2014 óta baloldali városvezetés van, és azóta alapvetően változott meg a projekttel kapcsolatos elképzelés. Ennek alapvető eleme, hogy az önkormányzat nem tartja a korábbi megállapodással összeegyeztethetetlennek az ingatlanvállalkozó új elképzeléseit. A városhoz kötődő civilek, akik közül az elmúlt hetekben már több mint ötezer-ötszázan írták alá az új beruházás elleni petíciót, évek óta járják a jog útját, hogy érvényt szerezzenek az eredeti szerződésnek. Hiába bírálta azonban felül eddig már a kormányhivatal, a törvényszék, majd a Kúria, a beruházó kis módosítással új terveket készített, az önkormányzat pedig újra elfogadta azokat.

Ilyen toronyházakat álmodik a beruházó a szolgáltatóközpont helyére, a wellness fürdő mellé
Fotó: Facebook

A probléma az, hogy az ikerházak építésének a terve már önmagában rejti saját bukását, hiszen tulajdonképpen senkinek sem jó. Siófok-Szabadifürdő a város egy önálló része. Az útvonaltervező szerint a városközponttól a rövidebb úton autóval kilenc, a hosszabb úton 13 perc alatt érhető el (5,2 km), de mi lejártuk: nekünk tíz percbe tellett most, egy szezonon kívüli, gyenge forgalmú napon. Ezt az utat kell megtenniük azoknak, akik alapvető szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni. Az ő érdekükben épült fel a szolgáltatóház, amely – mint említettük – évek óta készen, de üresen áll. Ha ennek a helyére lakóházak épülnek, akkor továbbra is szolgáltatás nélkül maradnak: a környéken élők, a felépült négy ház vendégei, a környék turistái, ráadásul az új házakba költöző lakók is, akik miatt a bontás megtörtént.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.