Sajtóklub: Nem művészeti kérdésekről van szó

Az új kulturális törvényt nem olvasták a tüntetők. Az állam annyit kér, hogy legyen beleszólása abba, hogy az adófizetők pénzét mire költik el. A Hír TV politikai vitaműsorának vendégei Bencsik András, a Magyar Demokrata főszerkesztője, Gajdics Ottó, a Karc FM főszerkesztője és Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője voltak.

Forrás: HÍR TV2019. 12. 10. 13:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gothár Péter zaklatási ügye már több mint egy éve történt, de eddig eltussolták. Először meg sem nevezték a feltételezett elkövetőt. A kormányzat ebben az ügyben véleményt nyilvánít, hiszen minden a rendrakásért kiált. A Katona József Színház pedig tüntetést szervez, mert a kormány meg akarja nézni, hogy mire ad pénzt. Röviden így foglalta össze a nemrégiben kiszivárgott zaklatási ügyet Bayer Zsolt műsorvezető.

Huth Gergely szerint az új törvényt nem olvasták a tüntetők: „Aki nem hajlandó eldönteni, hogy önkormányzati tulajdonban tartja az intézményét, de kér hozzá állami támogatást, azok továbbra is pályázgathatnak majd és az állam annyit kér, hogy legalább legyen beleszólása, hogy az adófizetők pénzét mire költik el. Nem művészeti kérdésekről van szó, hanem arról, hogy bűncselekményt elkövető, zaklató, pénzt lenyúló ember ne lehessen színházigazgató.”

Gajdics Ottó a műsorban kiemelte, hogy egyes színházak balliberális oldalon politizálnak, mégis megkapják a számukra szükséges forrásokat: „Annak nagyon örülök, hogy a kormány ezeket a döntéseket elhatározta végre, és ha minden igaz, akkor a parlament gyorsan meg is szavazza ezeket az intézkedéseket. Körülbelül 15 éve mondjuk ezt, hogy a balliberális oldal a művészetet úgy általában, a színházművészetet meg különösképpen propagandára használja. A színházak a forrásaikon keresztül gyakorlatilag pártpolitikai célokat szolgálnak a balliberális oldalon.”

Bencsik András arról beszélt, hogy Magyarországon a kulturális életet uralja egy balliberális kisebbség: „Lassan-lassan a jobboldal megpróbál teret szerezni, az első ilyen volt az Újszínház. Az Újszínházat minden eszközzel meg kell védeni, egyrészt mert jó színház, másrészt azért, mert, nehogy egy szerencsésen győztes liberális főpolgármester azzal kezdje, hogy bezáratja. (…) Arról van szó, hogy igenis a nemzeti érdekkörnek joga van ahhoz, hogy artikulálja magát. Teret nyisson olyan íróknak, akik nem férnek fel a színpadra, mert ez a brancs nem ereszti oda őket.”

A teljes műsor megtekinthető a Hír TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.