Segít az asztmán a biológiai terápia, amit támogat a tb

Évente egy kisvárosnyi, azaz 15-20 ezer új beteggel bővül az asztmában szenvedők száma, pedig már ma is mintegy 300 ezer diagnosztizált beteg él hazánkban — hívják fel a figyelmet tüdőgyógyász szakorvosok. A szakemberek szerint nagy problémát okoz az, hogy a betegek mintegy fele nem szedi rendszeresen az asztmagyógyszereit.

Szilágyi Anna
2019. 05. 07. 5:55
Girl having asthma using the asthma inhaler
Az érintettek többsége teljes életet élhet, ha szedi a gyógyszereit, mozog és nem dohányzik Fotó: Wojciech Kozielczyk Forrás: 123Rf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a tüdőbeteg-gondozó intézetek 300 ezer asztmás beteget tartanak nyilván, a betegség fiatal felnőttkorban a leggyakoribb. Az elmúlt években 15-20 ezer között volt az éves új megbetegedések száma, és szakemberek még ezt is alábecsültnek tartják az asztma valós előfordulását tekintve.

Tamási Lilla tüdőgyógyász szakorvos (akit azért kerestünk meg, mert ma van az asztma világnapja) szerint további 150 ezer asztmás élhet még hazánkban, ők valószínűleg enyhe asztmától szenvednek.

Az érintettek többsége teljes életet élhet, ha szedi a gyógyszereit, mozog és nem dohányzik
Fotó: 123Rf

– Az érintettek többsége, 90-95 százaléka teljes életet élhet, ha megfelelően szedi a gyógyszereit, nem dohányzik, figyel a testsúlyára, rendszeresen mozog és kerüli az allergéneket – tájékoztatott a szakember.

A gyermekkori asztmát sokan kinövik, a betegség azonban felnőttkorban kiújulhat, és nem lehet előre tudni, hogy kinél fognak visszatérni a tünetek – hívta fel a figyelmet Tamási Lilla.

– Az asztma egyébként is igen változékony betegség: több évig is tarthat egy tünetmentes periódus, a beteg sokszor abban a hiszemben van, hogy meggyógyult. Emiatt világszerte a felírt inhalatív gyógyszereknek kevesebb mint a felét váltják csak ki. A gyulladást megelőző gyógyszereket azonban folyamatosan, a tünetmentes szakaszban is használni kell – emelte ki a szakorvos.

Tamási Lilla szerint a súlyos asztmás betegek speciális ellátást igényelnek, esetükben a belégzőkészítményeken alapuló terápia nem mindig elegendő. – Ma már elérhető azonban az életminőséget jelentősen javító biológiai terápia is, amelyet száz százalékban támogat az egészségbiztosító – hangsúlyozta.

Súlyos asztma esetén a jellemző tünetek közé tartozik a mellkasi nyomásérzés, az akár kis terhelésre, például lépcsőzésre is jelentkező nehézlégzés, sípolás, fulladás, illetve az éjszakai köhögés.

A WHO becslése alapján az asztmában szenvedők száma világszerte háromszázmillió, ám 2025-ig további százmillió új betegre számítanak. Hazánkban a mai világnapi rendezvényekhez kapcsolódóan június 1-jén a Fővárosi Állat- és Növénykertben lehet majd légzésfunkciós vizsgálaton részt venni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.