Siófokon visszaélésekre is alkalmas térfigyelő rendszert telepítenének

A biztonsági szektor szakértői több szempontból is rossz döntésnek tartják a siófoki térfigyelő rendszer arcfelismerő programmal történő modernizálását. A Balaton-parti város lakóinak és nyaralóinak szubjektív közbiztonsági érzetét nem a technikai fejlesztés fogja megerősíteni.

Végh Attila
2021. 06. 11. 19:10
ORFK
A rendőrök jelenléte az, ami megnyugtatja a törvénytisztelő polgárokat és elriasztja a bűnelkövetőket Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet információi szerint az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (FCC) hónapokkal korábban nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak minősítette azt a kínai céget, melyet Siófok baloldali polgármestere egy arcfelismerő rendszer kiépítésével bízott meg. A kínai cég a Balaton déli partjának fővárosába tervezett rendszerét ráadásul az elmúlt években kétszer is feltörték számítógépes kalózok, hozzájutván ezzel személyes adatokhoz is. A Dahua Technology mégsem emiatt került feketelistára még Donald Trump elnök kormányzása idején, hanem azzal, hogy ugyanezzel az arcfelismerő szoftverrel léptek fel kisebbségek ellen politikai alapon.

Siófok baloldali polgármestere viszont pont egy olyan kínai céget bízott meg a város már meglevő térfigyelő kamerarendszerének fejlesztésével, amely a kisebbségi kérdésben vállalt szerepe miatt a Nemzetközi Biztonsági Testület (Security Industry Association) egy hete kizárta soraiból, mert megsértette az elektronikai és fizikai biztonsági rendszereket szolgáltatók szervezetének etikai szabályait.

https://www.facebook.com/Dr.Lengyel.Robert/photos/a.1449443815322772/2830900483843758/?type=3

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere Facebook-oldalán arról számolt be, hogy bűnmegelőzési szempontból a következő nyári szezonra a siófoki sétány már meglevő térfigyelő kamerarendszerét arcfelismerő programmal egészítik ki. A szoftver segítségével egy jogsértés esetén a kamerafelvételek alapján könnyebben azonosíthatóak lehetnek a jogsértések elkövetői. A polgármester a jelenlegi térfigyelő rendszer elöregedése mellett a város bűnmegelőzési érdekeit nevezte meg a beruházás okaként. Megfogalmazása szerint a fejlesztés előrelépés, ráadásul az arcfelismerő rendszer mellett a járműforgalom szűréséhez szükséges rendszámfelismerő pilonokat is beépítenek. Úgy fogalmazott, a jövő nyárra egy teljesen komplex biztonsági rendszert tudhat magáénak Siófok, amivel kiváltható lesz a sétány élőerős őrzése, ráadásul a rendszer a siófoki rendőrkapitányság munkáját is megkönnyíti.

Razzia a siófoki parti sétányon 2020 nyarán.
Fotó: Police.hu

Molnár Gábor adatbiztonsági és biztonságtechnikai szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, a mesterséges intelligenciával ellátott kamerarendszer csak akkor lehet hasznos, ha azt egy állandó, monitorfigyelő, szakértő csapat használja, és jogsértést észlelvén azonnal a helyszínre tud irányítani egy reagáló csoportot. Hozzátette, a siófoki sétányhoz hasonló területeken utóbbi csak akkor lehet hatékony, ha a reagáló csoport is a helyszínen van.

Ennek értelmében nem lehet lecserélni a sétányra ügyelő rendőröket a kamerára, nem helyettesíti az arcfelismerő rendszer a terület közbiztonsági őrzését, csak megkönnyíti.

A biztonsági szakértők szerint a polgármesternek mint volt rendőrtisztnek ezzel tisztában kellene lennie, az arcfelismerő rendszer költségeit nem a biztonsági őrök létszámának leépítésével kell csökkenteni. A bűnmegelőzés alapja a személyes jelenlét: a látható rendőrség alapelv, egy bajba jutott polgár nem egy kamerától kap azonnali segítséget, hanem a helyszín közvetlen közelében levő rendőrtől, biztonsági őrtől.

A szakértők aggályosnak tartják azt is, hogy egy olyan céget bízott meg a rendszer kiépítésével Siófok, melynek az etikai vétségek mellett súlyos, adatbiztonsági, adatsérüléssel, személyes jogok megsértésével kapcsolatos gondjai is voltak a közelmúltban.

A rendőrök jelenléte az, ami megnyugtatja a törvénytisztelő polgárokat és elriasztja a bűnelkövetőket
Fotó: police.hu

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tisztában van azzal, hogy az idegenforgalmi szezonban Siófok lakossága a többszörösére duzzad, a megnövekedett látogatói létszám és éjszakába nyúló rendezvények jellemzik a parti sétányt és környékét. A rendőrség az évnek ebben az időszakában megerősített létszámmal van jelen, a társszervekkel, polgárőrséggel szorosan együttműködve naponta ott vannak a sétányon, a Készenléti Rendőrség segítségével visszatérő, ellenőrző razziákkal biztosítják a város rendjét. A rendőrség a közrend és közbiztonság fenntartása mellett segítséget nyújt a hozzájuk forduló magyar és külföldi állampolgároknak. A rendőrök jelenlétükkel erősítik a helyi lakosok és a turisták szubjektív biztonságérzetét, amire egyetlen arcfelismerő rendszer sem képes.

Az arcfelismerő rendszereket a világ több városában használja a rendőrség, többek között London, New York, Szingapúr és Sanghaj utcáit is ilyen rendszerrel felturbózott térfigyelő kamerák pásztázzák. A rendszer mozgás közben, kül- és beltérben egyaránt képes azonosítani a személyeket. Az arcfelismerő rendszer működése az emberi arc jellegzetes jegyeinek, geometriai elrendezésének vizsgálatán, ezeknek a pontoknak, a köztük levő távolságoknak számítógépes összehasonlításán alapul. A fejlett rendszereket nem nagyon lehet becsapni a haj megváltoztatásával, vagy álszakáll, -bajusz felragasztásával sem. A rendszerek találati aránya még nem százszázalékos, de óriási előnye a többi biogenetikai (DNS, ujjlenyomat) azonosító rendszerrel szemben, hogy a megfigyelteknek nem kell semmit megérinteniük, sem megállniuk, az azonosításukhoz a beleegyezésükre sincs szükség – ami viszont aggályokat vet fel. A közbiztonság, a bűnügyi eredményesség, ezzel a bűnmegelőzés szempontjából vitathatatlan a rendszer által biztosított azonosítás előnye, azonban a közterületi rendőri jelenlétnek nem lehet alternatívája egy ilyen rendszer.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.