Sürgősségi beadványban gyors döntést kérnek a gyöngyöspatai ügyben  

A Fidesz kormányzása idején szűnt meg a szegregáció Gyöngyöspatán. Ennek ellenére a balliberális ellenzéki politikusok most hangosan tiltakoznak – mondta Rétvári Bence.

Magyar Nemzet, MTI
2020. 02. 12. 10:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az lenne a jó, ha minél hamarabb kúriai döntés születne a gyöngyöspatai kártérítési perben, ezért az alperesek jogi képviselője sürgősségi beadványban kéri a Kúriától, hogy hozzanak végleges döntést – jelentette be szerdán Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, számításaik szerint a rendes ügymenetben csak ősszel születne döntés, ami az érintett feleknek nem érdeke, ezért szeretnék, ha a Kúria pár hónapon belül pontot tudna tenni az ügy végére.

A felpereseket képviselő alapítványról az elmúlt hetekben kiderült, hogy anyagi támogatások révén erősen köthető Soros György szervezeteihez, és deklarált céljuk, hogy minél több pert indítva akár nemzetközi fórumokig is elvigyék a magyarországi szegregációs ügyeket – fejtette ki az államtitkár, és emlékeztetett, 2004-ben, a baloldali kormányok alatt kezdődött az ügy, és a Fidesz kormányzása idején szűnt meg a szegregáció Gyöngyöspatán. Ennek ellenére a balliberális ellenzéki politikusok most hangosan tiltakoznak – fejtette ki a kormánypárti politikus.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy a periratok szerint a 62 felperesből 16 kezdte csak meg középfokú tanulmányait, ezért minden bizonnyal jobban segítené őket a képzések formájában nyújtott kártérítés, mint egy egyszeri pénzutalás.

Az államtitkár azt is hangsúlyozta, úgy látják, az első- és másodfokú bíróságok az alperesek beadványait nem megfelelően vizsgálták meg, nem határozták meg pontosan a károkozás mértékét, és mibenlétét, annak ellenére, hogy az alperesek bemutatták, hogy az általános tantervi követelményeknek megfelelt az iskola. Rétvári Bence példaként említette még, hogy a tárgyalások során volt, hogy a felperesek nem emlékeztek rá pontosan, mikor kezdték tanulmányaikat, illetve például arra sem, hogy milyen jelű – A, B vagy C – osztályba jártak.

Az államtitkár ugyanakkor utalt arra, hogy január végén levélben megkeresték a gyöngyöspatai gyerekek szüleit, hogy induljon egyeztetés a természetbeni kártérítés lehetőségeiről. Erre a megkeresésre két hét elteltével nem érkeztek válaszok – jegyezte meg.

Szomorú, a problémát nem előre vivő, a társadalmi problémát nem megoldó az, hogy a felpereseket képviselő alapítvány teljesen a pénz irányába vitte az ügyet – fogalmazott Rétvári Bence.

Azzal kapcsolatban, hogy Setét Jenő roma polgárjogi aktivista február végére tüntetést szervez Gyöngyöspatára, az államtitkár azt válaszolta: az ilyen akciók nem viszik előre az ügyet. Hozzátette: az ügynek ez a része már teljesen politikai irányba ment el, hiszen az aktivista által indított petíciót is baloldali és liberális politikusok írták alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.