Szabadtéri bulinegyeddé vált hétvégén a Normafa

Szabadtéri bulinegyedet alakított ki több, tízen- és huszonévesekből álló társaság a hétvégén a Normafánál. Az ittasan ordítozó, hangosan zenét hallgató bandáktól szombat este lépni sem lehetett.

Végh Attila
2021. 02. 02. 9:46
Január 30-án tízszer ekkora volt a tömeg a Normafa bódéi előtt
Január 30-án tízszer ekkora volt a tömeg a Normafa bódéi előtt Forrás: origo.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lépni sem lehetett január utolsó szombatján a Normafa büféinél szórakozóktól. Születésnapot ünneplő társaságok, félévi vizsgáikat ünneplő gimnazisták és egyetemisták, bulizó fiatalok foglalták el a büfék előtti teret. A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében elrendelt távolságtartás betartására esély sem volt, ráadásul maszk is csak a Normafa árusain volt, hiszen sem enni, sem inni nem lehet a szájat eltakarva.

Bár a vendéglátóipari vállalkozók betartották a korlátozási szabályokat, szó sem lehetett helyben fogyasztásról, de ez csak a bódék és a büfékocsik egyméteres körzetében volt betartható, két lépésnyire már mindenki evett-ivott, mulatozott.

Aki csak kirándulni, túrázni, kocogni vagy éppen kutyát sétáltatni akart január 30-án alkonyat után a Normafán, az inkább más helyet választott magának. Rendőr este nem volt a környéken – a rendőrség szerint a közlekedésben nem okozott gondot a Normafára induló tömeg, onnan pedig nem érkezett bejelentés kirívó jogsértésről –,

a XII. kerületi közterület felügyelet, emellett a Hegyvidék Rendészet gyalogos járőrei mintha nem akartak volna tudomást venni a bulinegyeddé átalakult Normafáról, a kutyasétáltatókat figyelmeztették a póráz használatára.

Tavaly novemberben hétvégenként rendőri ellenőrzés és lezárás is volt a Normafánál, akkora volt a tömeg. Azóta megnyílt az új parkoló, így akár háromszáz autónak is van már hely Budapest legkedveltebb hegyvidéki túraútvonalainak kiindulópontján, a normafai buszjáratok menetrendjét is sűrítette a BKK. A Normafa azonban már nem csak egy kirándulóhely, az ott nyitva tartó büfék környékén egy új, szabadtéri bulinegyed jött létre.

Lépni sem lehetett január utolsó szombatján a Normafa büféinél szórakozóktól Fotó: Origo.hu

Nagy József, a Budapesti Természetbarát Sportszövetség tagja szerint nem a Normafa évtizedek óta működő lángossütő, rétest, virslit, forró teát, esetleg forralt bort árusító kis ódon faházai körül gyűlik össze hétvégenként az a tömeg, amely nem a természet szépségei miatt ment fel a hegyre. A normafai buszvégállomás, a síház környékén több olyan új bódé és büfékocsi is kinyitott – hivatalos engedéllyel – melyet a normális esetben a környéken vendéglátóipari egységet üzemeltető – a korlátozó intézkedések miatt a helyet bezárni kényszerülő – élelmes vállalkozók állítottak fel, teljesen jogszerűen. A jogszerűség azonban nem biztos, hogy párhuzamos a fertőzésveszély elkerülésével, a Normafa százéves, csendet, nyugalmat árasztó hagyományaival.

A természetbarátok szerint nem is az árusító bódékkal van a gond, hanem az alkohollal. A természetjárók szerint korábban is volt probléma néhány fiatalokból álló csoporttal, akik sörrel, borral, pálinkával felszerelkezve indultak túrázni, de az elmúlt hétvégén a kijárási korlátozásokig nyitva tartó mozgókocsmák vonzották őket a Normafához.

Az innivalóról a büfék, a bulihangulatról az éneklő, hangszóróikból üvöltve zenét hallgató, táncoló, estére egyre ittasabb társaságok gondoskodtak.

A büfések csak maszkos vendéget szolgáltak ki, de azt már nem az ő hatáskörük betartatni, hogy a vendégek sem a rendelés előtt, sem a rendelés után nem használnak maszkot, a szabályok szerint szigorúan csak elvitelre megvásárolható ételt és italt pedig a büfétől másfél lépésre fogyasztották el.

A hegyvidéki önkormányzat elismeri, hogy a Normafára kilátogató egyre nagyobb tömeg miatt szinte lehetetlen tartani a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt szükséges távolságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.