Szakképzési tájékoztató végzősöknek

Százezer példányban küldik szét a köznevelési és felsőoktatási intézményeknek a megújult OKJ-szakmákról szóló tájékoztatót, hogy a középiskolába készülők és a szakmatanulás iránt érdeklődő felnőttek is részletesen megismerkedhessenek az új képzési kínálattal. Az innovációs tárca és az iparkamara közös kiadványa 174 alapszakmát mutat be.

Csókás Adrienn
2019. 10. 18. 14:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden végzős általános iskolás tanuló megkapja a megújult OKJ alapszakmákat bemutató tájékoztató kiadványt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából – közölte tegnap Schanda Tamás, a tárca parlamenti államtitkára.

Mint mondta, a füzetet több mint százezer példányban juttatják el a szakképzési centrumokhoz, a tankerületi központok iskoláihoz, a minisztériumokhoz, felsőoktatási intézményekhez, illetve az egyházak által fenntartott iskolákhoz is. Az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján (www.ikk.hu) on­line is elérhető kiadvány részletesen tartalmazza, hogy a technikumokban és szakképző iskolákban választható 174 szakma miről szól, milyen szakirányai vannak, kiknek való és mi mindenhez fog érteni, aki elvégzi a képzést. A felületen a régi jegyzékben szereplő képesítéseket „át lehet váltani” az újakra, így látható, hogy melyik szakma mivé alakul át a 2020/21-es tanévtől. Vannak ugyanis, amelyek teljesen kikerültek a kínálatból, több szakmát összevontak és újak is megjelentek. Néhány képesítésre pedig ezentúl csak az érettségi megszerzése után lehet jelentkezni.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Pölöskei Gáborné (képünkön), az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a szakképzés ma már olyan karrierlehetőség, amely a biztos megélhetés mellett a fejlődést és az önmegvalósítást is lehetővé teszi. Emlékeztetett rá, hogy jövőre megújul a tananyag, és a diákok valós munkakörülmények között sajátíthatják el a szükséges ismereteket.

A középiskola-választás előtt álló fiataloknak van még idejük eldönteni, hol szeretnének tovább tanulni. A szakképző intézmények és gimnáziumok vasárnapig hozzák nyilvánosságra felvételi tájékoztatóikat, ezt követően legkésőbb november 15-ig kiderül, hogy hol szervezik meg a központi vizsgákat. Jelentkezni azonban majd csak december 6-ig kell.

Az új jegyzék szerint a technikumokban 2020-tól 98, a szakképző iskolákban pedig 76 alapszakma közül lehet választani. Minden olyan tanuló, aki már megkezdte a képzést, még a régi szabályok szerint fejezheti be tanulmányait, nekik legkésőbb 2022-ig kell levizsgázniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.