Számos tény megkérdőjelezi a józsefvárosi választás tisztaságát

Komoly aggályok merültek föl a józsefvárosi önkormányzati választás lefolyásának tisztaságával kapcsolatban. A polgármesteri címet végül az ellenzéki összefogás jelöltje, Pikó András szerezte meg a kerületben, de a voksolás előtt, és annak napján történt események alapján az eredmény tisztasága legalábbis megkérdőjelezhető.

Csekő Imre
2019. 10. 20. 11:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VIII. kerületben ezúttal feltűnően sok, összesen 1442 érvénytelen szavazat született, ami több, mint az eddigi voksolások alkalmával. Emellett a polgármester-választáson és három egyéni körzetben is meghaladta az érvénytelen szavazatok száma azt a különbséget, ami az első két helyezett közötti alakult ki. A Fidesz fellebbezett az ügyben, mert állításuk szerint sok olyan szavazólapot is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek valójában egyértelműen tükrözték a választói akaratot.

Józsefvárosban több olyan szabálytalanság is történt, amelyeket a helyi választási bizottság is szankcionálni volt kénytelen.

A Diószegi utcában egy szavazó kamerák előtt vallott arról, hogy ötezer forintot kínáltak neki, ha Pikó András ellenzéki jelöltre szavaz. Az ügyben a helyi választási bizottság, megállapította a jogsértést, és ez feljelentést von maga után.

Erőss Gábor ellenzéki képviselő-jelölt szabálytalanul, a szavazókör épületében kampányolt a választás napján, és ez esetben is megállapította a jogsértést a helyi választási bizottság.

A választási eljárási törvény alapelveit sérti az az eset is, ami Józsefváros 9. egyéni választókerületében történt, ahol az ellenzéki jelölt Szili-Darók Ildikó saját férjét delegálta, a bizottságba, aki éppen ott tevékenykedett a voksolás éjszakáján, ahol a legtöbb érvénytelen szavazat volt.

Az is ismeretes, hogy Józsefvárosban volt a baloldal legnagyobb adatvédelmi botránya a kampány során, amelyben nemcsak a hivatalos aláírásgyűjtő ívek adatainak duplikálása merült fel, hanem a nyilvánosságra került fényképfelvételek tanúsága szerint Pikó András íveinek a hátoldalán azt is vezették, ki támogatja a jelöltet, és ki nem szimpatizál vele. Az ilyen jellegű adatok gyűjtése nem jogszerű, és ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság eljárást folytat az ügyben.

Noha a fenti ügyekben kezdeményezték a megfelelő eljárásokat, a választási eredmény megváltoztatására már minden bizonnyal nem lesz lehetőség, így a józsefvárosi polgároknak a következő ciklusban azzal a tudattal kell együtt élniük, hogy lehetséges, tisztességtelen úton jutottak hatalomra a kerület vezetői.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.