Százmilliós túlárazással szerezték be Karácsonyék a védőeszközöket

Zavaros, alvó cégektől rendelt méregdrágán védőeszközöket a Karácsony Gergely vezette főváros.

2020. 06. 20. 18:14
null
A Városházán mostanában egészen furcsán zajlanak a dolgok Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többszörösen túlárazva szerezhette be a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket, csak a tesztekre 180 millió forinttal költhettek többet a piaci árnál – számolt be róla a Hír TV Informátor című péntek esti műsora.

A veszélyhelyzet miatti rendkívüli felhatalmazást kihasználva a baloldali városvezetés közbeszerzési eljárás nélkül rendelte meg a teszteket, s a beszállítók között több olyan vállalat is volt, amely a 2010 előtti szocialista kormányzás alatt rendszeresen kapott megbízásokat. A Corden Intrernational Kft.-nek – amely most 190 millió forint értékben kapott megrendeléseket a fővárostól – a személyi állománya egy időben részleges átfedést mutatott a Kern József érdekkörébe tartozó Diagon és Medisyst Kft.-vel is. Kernt Gyurcsány Ferenc körébe tartozó üzletemberként tartják számon. A Kelen-kórház nevű magánintézménynek pedig – amely 120 millió forint értékben szerezhetett be koronavírus-gyorsteszteket a fővárosnak – egyik ügyvezetője az a Székely Tamás, aki a második Gyurcsány-kormány és a Bajnai-kabinet egészségügyi minisztere volt. Az Informátor kereste Székelyt, ám az ügyvezető egész héten nem volt elérhető és a fővárosi önkormányzattól sem kaptak választ.

Az eszközöket rendkívül magas áron szerezték be az említett vállalatoktól, hiszen a 6-9 ezer forint közötti árú gyorstesztekért 15 ezer forint feletti összeget fizetett a főváros. A vírus örökítőanyagát kimutató, úgynevezett PCR-teszteket pedig 24 ezer forintért szerezték be Karácsonyék, holott azok 15 ezer forintért is elérhetők.

A műsorban arra is kitértek, hogy a baloldali városvezetés olyan céggel is szerződött 250 ezer FFP–2 típusú maszk beszerzésére 211 millió forint értékben, amelynek sem weboldala, sem e-mail-címe nem elérhető, és 2016-ban, valamint az azt követő két esztendőben semmilyen árbevétele nem volt. Egy másik vállalatnak – amellyel másfél millió sebészeti szájmaszk beszerzéséről állapodtak meg Karácsonyék 300 millió forintért – a fő tevékenysége az arculattervezés és szoftverfejlesztés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.