Száznál több tornaterem épül országszerte

Összesen 108 új iskolai tornaterem-, illetve tornacsarnok-építési beruházás van folyamatban az országban. A százkilencedik, egy könnyűszerkezetes, ezer négyzetméteres, XI. kerületi létesítmény építésének megkezdéséről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár és Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót. Elhangzott továbbá, hogy a tanuszoda-fejlesztési program is folytatódik.

Veres László István
2020. 07. 28. 18:29
null
A projekt második ütemében húsz tornaterem épül Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maruzsa Zoltán közölte, az intézmény egyik szabadtéri sportpályájának lefedésével októberre megvalósuló beruházás által nem csupán az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola ötszáz tanulójának lesz biztosított a mindennapos testnevelés lebonyolítása, hanem a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulói is itt sportolhatnak mindaddig, amíg elkészül a most épülő, kétszintes tornacsarnok az ő iskolájukban. Összességében így közel kétezer diák tudja majd használni a létesítményt.

– A koronavírus-járvány ellenére sem álltak le a korábban elindított fejlesztések, így a mindennapos testnevelés infrastruktúráját segítő létesítmények kivitelezése is zajlik – fogalmazott a köznevelési államtitkár. Hozzáfűzte: a mindennapos testnevelést a kormány 2010 óta a szívügyének tekinti, a rendszeres mozgás jelentősen segíti a fiatalok tanulmányi teljesítményét is.

– Korábban három ütemben összesen 89 új tornaterem építéséről döntött a kabinet, ezek közül 24-et már átadtak, 23 létesítmény esetében pedig a kivitelezés vagy a közbeszerzés zajlik – jegyezte meg, hozzátéve: legutóbb júniusban jelöltek ki új helyszíneket, szám szerint negyvenkettőt. Ezenfelül 19 komplex, tornatermet is tartalmazó iskolai beruházás is folyamatban van az országban.

Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egy fontos beruházás valósulhat meg, ami alapvetően a gyermekekről szól. – Szükség van korszerű iskolákra, kiváló pedagógusokra és olyan létesítményekre, tornacsarnokokra, ahol a gyermekek megfelelő körülmények között sportolhatnak – hangsúlyozta. A KDNP parlamenti frakcióvezetője rámutatott: a testmozgás által a gyermekek kiválóan fel tudnak készülni arra, hogy az élet későbbi nehézségei során is helytálljanak. Simicskó István köszönetet mondott a kormánynak, amiért Újbuda részt vehet a tornaterem-építési programban, és az egyéb iskolafejlesztések során is számon tartják a városrészt.

Bognár Sándor, az iskola igazgatója szintén köszönetet mondott a beruházásért, majd elmondta: nagyon fontos, hogy milyen körülmények között tudják a testnevelésórákat megszervezni, amelyeken a gyermekekkel meg tudják szerettetni a mozgást. Kitért arra is, hogy felmérések szerint az általános iskolás gyerekek alapvetően iskolai időben és szervezett keretek között mozognak.

A Magyar Nemzet kérdésére Maruzsa Zoltán megerősítette: a közoktatási infrastruktúra-fejlesztési projekt része a tanuszoda-fejlesztési program is, melynek részeként jelenleg 51 helyszín van kijelölve ilyen létesítmény megépítésére, a kormány pedig a napokban további helyszínekről dönt majd. – Jó ütemben halad a gazdagréti tanuszoda építése is, amely jövő évtől egy 25 és egy 15 méteres medencével három általános iskola igényeit fogja majd kiszolgálni, és reményeim szerint a versenysport számára is utánpótlásbázist fog biztosítani – egészítette ki a választ Simicskó István.

A főváros balliberális vezetése negligálja a jobboldali irányítású kerületeket a különböző fejlesztések, például az útépítések és -felújítások tekintetében. Mennyire érvényesül ebben a programban a politikai hovatartozás, meg tudja-e mondani, hogy milyen arányban részesülnek a beruházásokból a kormánypárti és az ellenzéki települések? – tettük fel a kérdést.

A közoktatási államtitkár úgy válaszolt: amint eddig, úgy a júniusban meghirdetett 42 település esetében is az volt az egyetlen szempont, hogy hol hiányoznak az infrastrukturális feltételek a mindennapos testneveléshez. Hozzátette: a döntésnél nem vizsgálták a politikai hovatartozást, ezért nem tudja megmondani, hogy a nyertesek hány százaléka ellenzéki és hány kormánypárti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.