„Szembe ült velem és engem nézve elkezdte szidalmazni Orbán Viktort”

A sértett távmeghallgatásával folytatódott Dezső András büntetőpere a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon. Natalie Contessa af Sandeberg egy siófoki tárgyalóteremből, videókapcsolaton keresztül mondta el svéd nyelven, hogy miért tett feljelentést az Index.hu korábbi, a HVG jelenlegi újságírója ellen. Kovács József bíró a svéd hatóságokhoz fordul egy európai nyomozási határozat keretében, hogy szolgáltassanak adatokat az üggyel kapcsolatban.

2020. 10. 20. 6:44
null
Dezső András Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon folytatódott Dezső András, a HVG jelenlegi és az Index.hu volt újságírójának büntetőpere. Mint ismert, Dezső Andrást személyes adattal való visszaéléssel vádolja az ügyészség, amiért 2018 márciusában az Index.hu-n megjelent cikkében nyilvánosságra hozta Natalie Contessa af Sandeberg korábbi büntetőperének egyes részleteit, amelyek különleges személyes adatnak minősülnek. Af Sandeberg azért kerülhetett az újságíró célkeresztjébe, mert néhány nappal korábban a közmédia M1 csatornájának nyilatkozva elmondta: a tömeges bevándorlás kapcsán romló biztonsági helyzet miatt döntött úgy, hogy Magyarországra költözik.

Mint azt korábban bemutattuk, Dezső András részben a tényeket elferdítve, bűnözőnek próbálta beállítani a magyarul is beszélő svéd nőt azzal, hogy felidézte 2016-os büntetőperének részleteit, amelyben rágalmazásért ítélték el Sandeberget, valamint, hogy a nőnek amiatt is felelnie kellett, hogy egy ízben a tanúk vallomása szerint hivatalos személynek adta ki magát. Dezső a cikkében az ügy anyagában található egyes részleteket összemosta a vádakkal, mint például azt, hogy Af Sandeberg „pszichológusnak adta ki magát”, holott ilyesmiért nem kellett felelnie a törvény előtt. Az Af Sandeberg elleni vádak súlyát jól mutatja, hogy mintegy 700 ezer forintnyi svéd koronának megfelelő összegre büntette a bíróság, ami nagyjából egyhavi átlagkereset Svédországban. Az ügy részleteiről ide kattintva tudhat meg többet.

Interjú a közmédiában

A hétfői tárgyalási napon sor került Af Sandeberg távmeghallgatására, aki elmondta: Magyarországra érkezésekor, 2018 februárjában már azon gondolkodott, hogy érdemes lenne a magyar közvéleményt is tájékoztatnia arról, hogy milyen állapotok uralkodnak a migránsválság kapcsán Svédországban. Magyarországon nem voltak ismerősei, ám elmondása szerint könnyen teremt kapcsolatot másokkal, így ideköltözése után nem sokkal sikerült felvennie a kapcsolatot az M1-el. Af Sandeberg pedig nemsokára meghívást kapott a közmédia épületébe.

Dezső András a bíróság előtt az első, augusztusi tárgyalási napon
Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Miután megérkezett, megadta az adatait és a riporter az előtér egyik bekamerázott részébe vezette, ahol azonnal elkezdődött az interjú. Af Sandeberg szerint ő nem volt tisztában azzal, hogy azonnal elkezdődött a forgatás, az anyagba ezért belekerült egy pontatlanság is. A nő ugyanis Olaszországban született – nem Svédországban –, ám ezt utólag hiába jelezte, olyan apró részletnek tűnt, amely az anyag szempontjából nem számított. Ám Af Sandeberg szerint ennek később jelentősége lett, mivel a szavahihetőségét kezdték támadni. A nő kifogásolta azt is, hogy a riport leadása előtt a közmédia szerinte nem kérdezte meg külön, hogy vállalja-e az arcát és a nevét a nyilatkozatához.

– Amikor Magyarországra jöttem, nem voltam vele tisztában, hogy a jobboldali és a baloldali sajtóorgánumok között polgárháború van – mondta Af Sandeberg, hozzátéve, hogy ő maga szerinte ennek a harcnak lett az áldozata.

Mint mondta, az interjú után Dezső András a korábbi, kis súlyú rágalmazási ügyét arra használta fel, hogy bűnözőként mutassa be, amivel a szavahihetőségét akarta támadni. – Eszközként használt arra, hogy megtámadja a kormányt – mondta Af Sandeberg, aki kitért arra is, hogy az ügyéből az általa tett büntetőfeljelentés és annak következményei nyomán nemzetközi botrány lett, mert Dezső András ügyével a külföldi sajtó úgy foglalkozott, mint a „diktatúra által meghurcolt független újságíróval”.

Ellehetetlenítés

– Röviden azt tudom mondani: pokollá vált az életem, Dezső András felheccelte ellenem az embereket – mondta Af Sandeberg annak kapcsán, hogy milyen következményei lettek az Index.hu cikkének rá nézve. A nő szerint több életveszélyes fenyegetést kapott, és a cikk megjelenése után Georg Spöttle és munkatársai védték egy darabig. – Ismeretlenek odajöttek és leköptek az utcán és mondták, hogy költözzek vissza Svédországba – mesélte Af Sandeberg.

A nő elmondása szerint komoly nehézségekkel szembesült, mivel a cikk nyomán egyesek bűnözőnek gondolták, s emiatt többször is albérletet kellett váltania. Emellett egészségét is megviselte az ügy.

Az egyik legbizarrabb, legmegdöbbentőbb történet, amelyet a bíróság előtt elmondott, az volt, amikor állítása szerint édesanyjával ebédelt egy I. kerületi étteremben, és ekkor egy nagydarab férfi ült a szemközti asztalhoz, aki mereven bámulta őt, miközben hangosan elkezdte szidni Orbán Viktort. Af Sandeberg fenyegetőnek érezte a férfi a viselkedését és inkább elhagyta a vendéglátóhelyet.

Mindemellett telefonon is kapott fenyegetéseket, valamint a róla szóló Facebook-posztok alatt több olyan képernyőfotóval rögzített kommentet is elküldött a bíróságnak, amelyek szerint megölik, „megb*sszák”, és „a Fidesz biztos lefizette”. Kiemelte: ezek miatt több feljelentést is tett a hatóságnál.

Tanulmányait félbe kellett hagynia

Af Sandeberggel kapcsolatban nyilvánosságot láttak olyan cikkek is, miszerint a közmédiás interjú előtt évekkel már Magyarországon élt. Amikor erre rákérdezett Kovács József, az ügyet tárgyaló bíró, akkor a sértett elmondta, hogy 2016-ben néhány hónapot töltött Magyarországon, majd Stockholmban dolgozott nővérként egy kórházban, 2018 februárjában tért vissza Magyarországra. Mint mondta, elsősorban a biztonság motiválta a letelepedésre, ám ezzel együtt tanulmányait is megkezdte az ELTE pszichológia szakán, amit okirattal tudott bizonyítani.

Dezső András a bíróság előtt az első, augusztusi tárgyalási napon
Fotó: Havran Zoltán

Af Sandeberg szerint a tanulmányait félbe kellett szakítania az ellene indult lejáratókampány miatt, ami miatt hatmillió forintos veszteség érte.

A nő kiemelte: összesen 15 millió forintra taksálja a neki okozott károkat, és megkérdezte Kovács József bírót, hogy ebben az eljárásban tarthat-e igényt kártérítésre.

A bíró kiemelte: csak olyan jellegű igényeket ítél meg, amelyek teljesen egyértelműen egy-egy cselekménnyel összekapcsolhatók és összetett bizonyítást nem igényelnek, ezért polgári perben kell érvényt szereznie a 15 milliós kártérítési igényének.

A bíró az eljárással kapcsolatban elmondta: európai nyomozási határozatot bocsátanának ki az ügyben a svéd hatóságok felé. – Megkeressük a svéd hatóságot, hogy milyen szervezet üzemelteti a Lexbase-t [innen származnak a Dezső András által felhasznált adatok – szerk.], mi a célja a rendszer üzemeltetésének, hogyan és ki kérhet innen adatot, Svédországban milyen körülmények között, és hogyan hozhatók ebből nyilvánosságra adatok, milyen adatok voltak pontosan fellelhetők a sértettről az adatbázisban. Dezső András mikor és milyen iratokat kért ki az adatbázisból – mondta a bíró.

Kovács József kiemelte: mivel először tárgyalás nélkül megállapították Dezső András bűnösségét, majd az ügy következő szakaszában egy másik bíróság szintén eljárás nélkül felmentette a vádlottat, ezért „részletekbe menően minden bizonyítási cselekményt le kell folytatni, és utána kell dönteni a vádlott felelősségéről”. – Valamint azt is meg kell ítélni, hogy a személyes adatok védelme és az újságírói munka hogyan viszonyul egymáshoz – összegzett a bíró.

A következő tárgyalási nap januárban lehet, a bíróság ekkorra várja az európai nyomozási határozat visszaérkezését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.