Szép szóval és erővel

Az összefogás már működik az ellenzéki szavazók körében, így nem csoda, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra is egységfrontot akar, a Momentum pedig magyarázkodhat azért, hogy ebben miért nem akar részt venni – összegezte lapunknak Kiszelly Zoltán a DK-elnök évértékelőjének üzenetét. Mráz Ágoston Sámuel pedig arra mutatott rá, hogy bár egyedül Gyurcsánynak van igazi stratégiája a ’22-es választási felkészülésre, még mindig ő a legnépszerűtlenebb politikus Magyarországon.

Bákonyi Ádám
2020. 02. 11. 7:20
null
A DK vezére kényelmetlen magyarázkodásra kényszerítheti a Momentumot Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Gyurcsány Ferenc továbbra is egységfrontot akar, ennek érdekében békejobbot nyújtott a többi ellenzéki pártnak, mondhatni, körbeudvarolta őket – fogalmazott Kiszelly Zoltán arról, hogy a DK elnöke hétvégi évértékelőjében valamennyi ellenzéki alakulatról mondott egy-egy jó szót, megerősítve, hogy „vagy együtt győzünk, vagy sehogy”.

A politológus szerint a következő másfél év slágere újra az összefogás lesz, ám közben, akárcsak a vízilabdában, a felszínen megy a mosolygás, a víz alatt pedig a küzdelem, hiszen a Momentum és a Jobbik egyelőre két listát akar.

A DK vezére kényelmetlen magyarázkodásra kényszerítheti a Momentumot
Fotó: Teknős Miklós

Kiszelly hangsúlyozta: míg a 2018-as országgyűlési választáson még sokakban megütközést keltett, hogy a Jobbikkal vagy a DK-val kell együttműködni, az őszi önkormányzati választás bebizonyította, hogy az ellenzéki szavazók túlléptek ezen.

– Köztük már működik az összefogás, így Gyurcsány Ferenc nem alap nélkül sürgetheti az egységfrontot, legfeljebb majd a Momentum magyarázhatja az ellenzéki szavazóknak, hogy miért nem akar ebben részt venni – mondta Kiszelly Zoltán hangsúlyozva, hogy a kormánypártok támogatói még a teljes ellenzéki összefogás ellenére is többen vannak.

Arról, hogy a DK elnöke továbbra is megvédte a fehér, heteroszexuális, keresztényeket „rémisztő képződménynek” nevező Niedermüller Pétert, a politológus azt mondta: az ellenzéken belül működik „az elvtárs segítsd a lebukottakat” elve, így az legfeljebb a bizonytalan szavazók szemében tűnhet hibának.

Mráz Ágoston Sámuel az M1 csatornán pedig úgy értékelt, hogy Gyurcsány Ferenc egységbe szervezné a baloldali pártokat, és ezzel a pártszövetséggel indulna a Fidesz ellen.

A Nézőpont Csoport igazgatója szerint míg eddig az egykori miniszterelnöknek az volt a célja, hogy pártja túlélését biztosítsa, most „a demokratikus pártok koalíció­ját” szeretné megszervezni, és „nem nagy kérdés az sem, hogy ki fogja ezt vezetni”. – A baloldali pártok szövetsége nem lesz egy automatikus és egyszerű folyamat – tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel. Szerinte amikor a Jobbik és a Momentum tiltakozik Gyurcsány Ferenc személye ellen, logikai hibát vét, hiszen az egyéni választókerületekben hajlandók az együttműködésre.

„Én azt gondolom, hogy nyugodt szívvel kijelenthető, hogy 2022-ben Gyurcsány Ferenc fogja irányítani ezt a baloldalt, már csak azért is, mert ez a beszéd – minden kellemetlen és furcsa részlete ellenére – bizonyította, hogy egyedül neki van igazi stratégiája a ’­22-es választási felkészülésre a baloldali pártok szempontjából” – fogalmazott a Nézőpont Csoport igazgatója.

Megjegyezte, logikai hibát Gyurcsány Ferenc is elkövetett, amikor a kormányzásának részleteiről kezdett beszélni, mert nincs olyan külső közvélemény-kutatás, amely előre jelezné az ő győzelmét, sőt jelenleg még mindig ő a legnépszerűtlenebb politikus Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.