Szili Katalin köszönetet mondott azoknak, akik a Székelyföldért megmozgatták Európát

Szili Katalin megköszönte azok munkáját, akik a nemzeti régiókért folytatott polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését segítették.

Magyar Nemzet
2021. 05. 08. 17:54
SZILI Katalin
Budapest, 2019. szeptember 25. Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a Virtuális Erőmű Program (VEP) védnöke beszédet mond a VEP XI. díjátadó gáláján az Országház Delegációs termében 2019. szeptember 25-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila

Szili Katalin megköszönte azok munkáját, akik a nemzeti régiókért folytatott polgári kezdeményezés aláírásgyűjtését segítették.

„1,4 millió EU-s állampolgár támogatása mellett 11 országból sikerült a meghatározott mennyiséget meghaladó aláírást begyűjteni. Ez újabb futamgyőzelmet jelent, hiszen a következő feladat lesz az aláírások hitelességi vizsgálata, amelyet a tagországok illetékes hatóságai végeznek, majd az Európai Bizottsághoz kerül benyújtásra” – olvasható a Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság által kiadott közleményben.

„Köszönet illeti a kampánycsapatot s annak vezetőjét, Pesty Lászlót, akik a kezdeményezők jelmondatának is megfelelve, valóban megmozgatták Székelyföldért Európát”

– emeli ki Szili Katalin.

A közlemény emlékeztet: néhány éven belül a Minority SafePack és a nemzeti régiók polgári kezdeményezések aláírásgyűjtési sikere megmutatta, hogy ez az eszköz alkalmas lehet az európai demokrácia mélyítésére, de csak akkor, ha azt és önmagát is az Európai Bizottság is komolyan veszi. Maga a polgári kezdeményezés intézménye pontosan azzal az indokkal született, hogy közelebb vigye az uniót és annak döntéseit a polgáraihoz.

„Egyidejűleg honfitársainkat is köszönet illeti támogatásukért, hiszen ezzel kiváló példát mutattak arra, hogy »Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért«, ahogy a hétköznapokban is felelősséget viselnünk egymásért”

– hangsúlyozza a miniszterelnöki megbízott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.