Tarnai Richárd: a veronai busztragédiához hasonló soha többet ne következhessen be!

Elkezdődött a téli sítáborok szezonja, ilyenkor a legtöbb iskola szervez síutakat a diákjainak. Különösen oda kell figyelni a kirándulóbuszok megfelelő műszaki állapotára, ezért az elkövetkezendő hetekben a hatóságok fokozottan ellenőrzik a járművek biztonságát. Tarnai Richárd kormánymegbízott az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: egy jelentős törvényi szigorítás következett be, melynek végrehajtatása a kormányhivatalok feladata.

Forrás: ECHO TV2019. 02. 12. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarnai Richárd kiemelte: a veronai buszbaleset volt az a pont, amikor azt gondolta a kormányzat, hogy szükség van a szigorításra.

Nem csak a kormányzat gondolta ezt, akkor volt egy nemzeti konzultáció és egy szakértői egyeztetés is az ügyben. Ezek eredményeképp következett be egy jelentős törvényi szigorítás – fogalmazott.

Arra a kérdésre, miben szigorodott a törvény Tarnai Richárd elmondta: este 23 óra és hajnali 4 óra között meg kell állni a busznak és valahol a sofőrnek aludni kell. Az orvosi igazolás meglétének arra is ki kell terjednie, hogy alvászavarban szenved-e a sofőr és 13 évesnél nem lehet régebbi a jármű. Fontos megemlíteni a digitális menetíró készülék meglétének szükségességét, mely most már kötelező eleme a busznak.

Ezek olyan szigorítások, melyek nem azért vannak, hogy a cégeket és a sofőröket a kormányzat valamilyen plusz teherrel sújtsa, hanem hogy a veronai buszbalesethez hasonló tragédia többet ne következhessen be – fogalmazott.

Hozzátette: a tavalyi év közepén született meg az a jogszabály módosítás a parlament által, mely az engedély nélkül átalakított buszok vonatkozásában büntető törvénykönyvi tényállássá tette ezt a cselekedetet.

Nem csak az átalakítást végző személy vagy cég részéről, hanem a buszvezető részéről is, így az ő felelőssége is megjelenik.

Tarnai Richárd szerint a dupla ellenőrzés a biztonság irányába hat.

A teljes beszélgetés megtekinthető az ECHO TV weboldalán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.