Tetőpontjához ért az idei nyár szúnyogháborúja

Több mint háromszáz településen lesz szúnyoggyérítés.

Végh Attila
Forrás: katasztrofavedelem.hu2021. 06. 18. 19:20
null
Kémiai hidegködképzéses technológiával végzik a szúnyoggyérítést Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június harmadik hetében az ország tizenhárom régiójában kezdték meg a földi kémiai szúnyoggyérítést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakemberei. A Duna teljes szakaszán: a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyarban, a fővárosban, a Csepel-sziget településein, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács környékén. A Tisza mentén, a Tisza-tónál, ezenkívül a szekszárdi régióban, az Ipoly környéki településeken, valamint a Körösök vidékén is elkezdődött a rovarirtás. A nagyszabású nyári akció 318 település lakóit és mintegy kilencvenezer hektárnyi területet érint.

Az OKF közleménye szerint az országos szúnyoggyérítési program két hónapja kezdődött, azóta folyamatosan zajlott a lárvák elleni biológiai védekezés. A hűvösebb időben a szúnyogok fejlődése lassú, így ez a módszer elegendő volt az ártalom megelőzésére. Az elmúlt hetekben lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt számos ideiglenes tenyészőhely alakult ki, amelyekben a meleg időjárás hatására a lárvákból rövid idő alatt kifejlődtek a szúnyogok. Szúnyogártalmat szinte minden térségben tapasztalhatunk, legerőteljesebben a folyóink mentén érzékelhető a vérszívó rovarok jelenléte.

Kémiai hidegköd-képzéses technológiával végzik a szúnyoggyérítést
Fotó: MTI

A kifejlett szúnyogok gyérítésére szolgáló készítményt földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki, elsősorban a települések lakott belterületén. Kétféle módszert használnak a szakemberek: a melegköd-képzéses technológia során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a módszer főként növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a munka során létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé alkalmazható. Az ULV-eljárás során szintén apró cseppekben juttatják ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városi területeken elsősorban ezzel az eljárással találkozhatunk.

A felhasznált készítmény a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra és növényekre ártalmatlan, hektáronként alig több mint fél litert permeteznek ki belőle. Kijuttatás után néhány órával a hatóanyag lebomlik. A földi kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyoggyérítés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.