Több mint 288 milliárd forint van a büdzsében kimondottan környezetvédelmi célokra

Forrás: MTI2019. 06. 20. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Gábor a Fidesz képviselője szerint a csapadékos május után beköszöntő hirtelen forróság, az átmeneti évszakok szinte teljes eltűnése, a légáramlatok megváltozása mind olyan jel, amely a globális klímaváltozásra hívja fel a figyelmet.

A kormánypárti politikus a 2020-as költségvetés általános vitája során a környezeti attitűdök fejlesztését nevezte kiemelten fontosnak ahhoz, hogy a felnőtt társadalom felismerje az ökológiai katasztrófa veszélyének nagyságát és megváltoztassa szokásait. Megjegyezte, már kisgyermekkorban el kell kezdeni a környezeti nevelést.

Hozzátette: a 2020-as költségvetésben több mint 288 milliárd forint van kimondottan környezetvédelmi célokra. Ez az ország gazdaságának méretéhez képest egyáltalán nem kis összeg – hangoztatta.

Úgy fogalmazott, az előttünk lévő költségvetéssel üzenünk mindenkinek: halljuk, értjük az idők szavát, és tisztában vagyunk azzal, hogy a Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

Ellenzéki reagálások

Hohn Krisztina (LMP) elmondta, nagy örömmel fogadta a falugondnoki normatíva közel kétszeresére történő emelését. Erre az intézményre rendkívül nagy igény van – jegyezte meg. Szorgalmazta, hogy mérjék fel azok állapotát, helyzetét, akik bennragadtak a közfoglalkoztatásban, mert koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem alkalmasak arra, hogy a versenyszférában elhelyezkedjenek.

Nagy problémának nevezte ugyanakkor a köztisztviselői alapilletmény emelésének elmaradását, ez az elmúlt több mint tíz évben változatlan volt, 38 650 forint. Hozzátette: a jövő évi költségvetés lehetővé teszi, hogy az alapilletményt a munkáltató bruttó 50 ezer forinttal „eltérítse”, de ezt nem kötelező megadni.

Az ellenzéki képviselő üdvözölte a Magyar falu programot, amely – mint a képviselő-asszony fogalmazott – úgy kell a falvaknak, mint egy falat kenyér.

Az MSZP-s Varga László azt mondta, döbbenetes, hogy az illetményemelés nem fért bele a honvédelmi költségvetésbe. Szóvá tette, hogy nagyon sok rendőr hagyja el a pályát.

Azt is mondta, kiürülni látja a vidék jelentős részét. A hozott intézkedések megkésettek és nem elégségesek, a Modern városok program számos beruházásánál pedig komoly csúszások, keretösszeg növekedések vannak – tette hozzá.

A szocialista politikus szorgalmazta a 27 százalékos áfakulcs csökkentését, a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs kiterjesztését.

A szintén MSZP-s Szabó Sándor az önkormányzati költségvetésről szólva azt mondta: bár nominálisan többet kap a szektor, mint idén, de szerinte csak hangsúlyeltolódások vannak, a finanszírozási rendszer nem stabil.

A jobbikos Bencsik János arról beszélt, hogy a költségvetésben is kiemelt fontosságúnak és nemzetstratégiai jelentőségűnek kell lennie azon magyarok támogatásának, akik nem itt, hanem a határokon túl élnek.

A DK nevében felszólaló László Imre azt mondta, az egészségügy tervezett költségvetése nem állítja meg az intézmények további eladósodását, annak elfogadása után is lehet számolni a szakemberek külföldi munkavállalásával és az állami egészségügy elszegényedésével. Szerinte az egészségügy 2020-as költségvetése a toporgás, a lemondás, a bizonytalanság és a leszakadás költségvetése, egyben távolodást jelent az európai életszínvonaltól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.