Több mint háromszáz szabadtéri tűzeset egy nap alatt

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szővivőjének tájékoztatása szerint jelenleg az ország tizenkét megyéjében van tűzgyújtási tilalom.

2019. 03. 01. 17:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csak február utolsó napján 306 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, a csütörtökön leégett terület akkora, mintha 1550 focipálya, vagy mintha egész Kispest égett volna le – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Mukics Dániel, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának szóvivője. Mint fogalmazott: amíg a növényzet nem zöldül ki és száraz marad az időjárás óriási a veszélye a szabadtéri tüzeknek. Alig két hónap telt el, de már 1800 ilyen tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza.

– Tegnap két kiemelt eset is történt: közel kétszáz hektáros területen égett a nádas és a száraz aljnövényzet Farmos külterületén, ahol három tanyát is veszélyeztettek a lángok. Az oltásban tizenhat tűzoltóautóval, közel nyolcvan tűzoltó vett részt. Sárkeresztúron pedig az égő nádas négy családi házban is kárt okozott, itt több mint ötven tűzoltó vonult a helyszínre – ismertette a szóvivője.

Jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest, Fejér, Veszprém, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Ezekben a megyékben tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Mukics Dániel emlékeztetett: a kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni. Amennyiben nincs erre vonatkozó szabály, akkor az tilos. Budapest teljes területén pedig tilos a zöldhulladék-égetés.

– A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjanak megfelelő mennyiségű oltóanyagról, valamint csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletük alatt tudnak tartani. Valamint erdőben, füves területen ne járassuk az álló autó motorját, mert a kipufogó hőjétől is meggyulladhat az aljnövényzet – figyelmeztetett a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.