Több mint negyven fertőzött hunyt el egy nap alatt

Az országos tiszti főorvos szerint a védekezés tervszerűen zajlik, a kórházak felkészültek, a betegek megkapják a számukra szükséges ellátást.

Veres László-Kerékgyártő György
2020. 10. 28. 12:51
MÜLLER Cecília; GÁL Kristóf
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző 24 órában 2291 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 43 többségében idős, krónikus beteg, így a járványhoz köthető áldozatok száma 1578-ra emelkedett, 17 098-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 47 257 fő, jelenleg 3166 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 263-an vannak lélegeztetőgépen – ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján a szakember beszámolt arról is, hogy a védekezés tervszerűen zajlik, a kórházak felkészültek, a betegek megkapják a számukra szükséges ellátást.

– A mentők is tisztában vannak azzal, hogy mikor melyik kórházba kell szállítaniuk a fertőzötteket. A világ sok országában az ellátórendszer a túlterheltség határán van, hazánkban ettől nem kell tartani – jelentette ki.

Müller Cecília arra kérte az embereket, hogy az autentikus hírforrásokat figyeljék, hiszen ebben a rendkívüli helyzetben úgyis rengeteg fizikai és pszichés terhelés éri az embereket. Az iskolai szünet tart, így lehetőség van arra, hogy az intézményekben továbbra is terv szerint folyjék a fertőtlenítő nagytakarítás – fűzte hozzá. Mint mondta, ahol szükség volt rá, a honvédség is bekapcsolódott ebbe a munkába.

A tesztelési kapacitás is nő – közölte Müller Cecília. Egy adott időpontban meg lehet határozni, hogy a laboratóriumok hány tesztet végeztek el.

Az Országos Vérellátó Szolgálat is bekapcsolódott a munkába, már egymillió fölött van az elvégzett tesztek száma. Kapacitási határ nincs, akinek szüksége van rá – akár kontaktuskutatás, akár más miatt – az térítésmentesen kérheti a tesztet.

Hetvenhárom óvodában van pillanatnyilag rendkívüli szünet, mert fontos, hogy az óvodások körében se terjedjen a vírus.

Vizsgálják a szociális intézményeket is. Ha a vírus ennek ellenére is bejut egy ilyen intézménybe, akkor elkülönítéssel és más intézkedésekkel akadályozzák a benti terjedést. Kilencvenhat intézmény érintett jelenleg a fertőzésekben, ebből hat volt érintett az első hullámban is – tájékoztatott országos tiszti főorvos. Ugyanakkor az ellátott gondozottak mintegy hat százaléka pozitív. Száz intézményből 94-ben még nem került be a második hullám idején a vírus – mondta Müller Cecília.

Az országos tiszti főorvos az ápolók és az ápoltak türelmét is megköszönte, mert – mint fogalmazott – senki számára nem könnyű a látogatási tilalom idején. Hozzátette: mindössze két olyan intézmény van, ahol jelentősebb számú pozitivitásról tud beszámolni.

Müller Cecília közölte azt is, hogy az előző napokban igencsak megemelkedett az érdeklődés az influenza elleni védőoltás iránt,

de türelmet kért a páciensektől. Jelezte, hogy a vakcina pótlása folyamatos a háziorvosoknál, naponta 10-15 személynél többet azonban nem lehet biztonságosan beoltani. Hangsúlyozta, a háromkomponensű vakcina gyártása Magyarországon történik, így nincs akadálya, hogy ebből utánrendelhessenek, így mindenki meg fogja kapni a védőoltást, aki igényli. A négykomponensű, gyermekeknek szánt védőoltás importból származik, ebből a korábbi négyezerrel szemben most száznégyezer darab áll rendelkezésre, és a jövő héten megkezdődhet a beadása.

Salgótarján, 2017. október 24.
Ferkó Attila háziorvos influenza elleni védőoltást ad be páciensének Salgótarjánban 2017. október 24-én. Összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál. A térítésmentes védőoltásra a 60 évesnél idősebbek, az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők jogosultak. Az idén jár azoknak is a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Fotó: MTI/Komka Péter

– Senki, semmiről nem késett le – fogalmazott Müller Cecília. A járvány kibontakozása február végére várható. Az oltás után a teljes védettség két héttel alakul ki. – Ne várjuk meg a január végét, most éppen időben kérheti az oltást mindenki – figyelmeztetett a szakember.

Ami az óvintézkedéseket illeti – maszkviselés, távolságtartás – az influenza ellen is véd. Éljenek a lehetőséggel! – kérte a tiszti főorvos.

Kiss Róbert az operatív törzs ügyeleti központja részéről a járványügyi helyzetre vonatkozó jogszabályok változásáról beszélt, amelyeket kedden tett közzé a Magyar Közlöny. Eszerint a külföldről hazatérők tíz napig kötelesek karanténban tartózkodni. A határátlépéskor kötelesek megadni a karanténlakás címét. A lakás ajtajára a karanténra kötelezett a piros jelzést köteles kitenni, és karanténszoftvert is kell alkalmaznia. A karanténlakás címét a rendőrség honlapján is meg lehet adni – tájékoztatott Kiss Róbert.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról is tájékoztatott, hogy mától jelentősen emelkedett a védelmi intézkedések megszegőivel szemben kiszabható bírság összege. – Ez akár 150 ezer forint is lehet, de a rendőrség mindig arányosan és differenciáltan szankcionál – jelentette ki. Tudatta, hogy az elmúlt 24 órában járványügyi védelmi intézkedések megszegése miatt 68 esetben kellett eljárniuk a rendőröknek. A tömegközlekedési eszközökön nem megfelelő maszkviselés miatt az elmúlt napon 12, a vonatkozó jogszabály hatálybalépése óta pedig 680 emberrel szemben kellett intézkedni. Az alezredes elmondta, hogy az üzletekben és a közintézményekben a jogszabály életbelépése óta 1354 emberrel szemben intézkedtek amiatt, mert nem megfelelően viselték a maszkot; a tegnapi esetszám 56 volt.

Kiss Róbert kifejtette, a járványügyi készültség szeptember 21-i bevezetése óta 2050 esetben intézkedtek a védelmi szabályok megszegése miatt, ebből jelentős a figyelmeztetések száma, 1730 esetben alkalmazták ezt a szankciót.

A tranzitálási szabályok megszegésével kapcsolatban hétfőn 29 intézkedést kellett kezdeményezniük a rendőröknek, ebből egy esetben figyelmeztetés, 28 esetben helyszíni bírság volt a szankció. Szavai szerint a hatósági házi karantén betartását az elmúlt napon 11 556 esetben ellenőrizték, 3669 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, ebből 499-at a személyforgalmi határátkelőknél. Jelenleg 26 678-an vannak hatósági házi karanténban, az ellenőrzésükre szolgáló mobiltelefonos applikációra 1170-an regisztráltak. Végül arról is beszámolt, hogy a határokon zökkenőmentes a ki- és belépés, egyes helyeken kell csak rövidebb ideig várakozni.

Bánréve, 2020. szeptember 8.
Rendőrök ellenőriznek egy járművet a magyar–szlovák határon, a bánrévei határátkelőn 2020. szeptember 8-án. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak itt, ahol bejelentették: az ingázók, a munkavállalók érdekében, az egészségügyi biztonság szigorú fenntartása mellett szeptember 8-án, a szeptember elsején elrendelt határzár után, ismét megnyílt két határátkelő Magyarország és Szlovákia között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén és Tornanádaskán.
MTI/Vajda János

Újságírói kérdésre Müller Cecília hangsúlyozta, hogy meghallgatják, és egyes esetekben alkalmazzák is a Magyar Orvosi Kamara javaslatait. A tiszti főorvos tájékoztatást adott a Veszprém megyei csabrendeki szociális otthon helyzetéről.

A csabrendeki szociális otthonban 135 ápoló közül 55 pozitív, a 276 gondozott közül pedig 214-en fertőzöttek.

Ahogy fogalmazott, rendkívüli mértékben érintett az intézmény egyik telephelye, ám a többi telephelyen nincs megbetegedés. A fertőtlenítő nagytakarítás itt folyamatos, a honvédség segítségét is igénybe veszik, ugyanakkor elég eszköz áll rendelkezésre a további védekezéshez. Kiemelte, hogy fontos a Covid-pozitív személyek állapotának nyomon követése, hiszen többen tünetmentesek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.