Több százmilliót nyertek az ügyvédek a börtönkártérítési pereken

Átverték a börtönbizniszben pert indító romákat az ügyvédek. A Hír TV-nek több roma férfi is azt mondta: a nekik megítélt kártérítési pénznek csak a töredékét kapták meg. Közben kiderült: több százmillió forintot kerestek az elítélt bűnözőkön az őket képviselő ügyvédek. Az Origo által nyilvánosságra hozott listán nem ritka a félmilliárdos összeg sem.

Forrás: Hír TV2020. 02. 03. 12:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semmit nem kapott meg a börtönkártérítésből egy olaszliszkai férfi, pedig a bíróság 3,2 millió forintot ítélt meg neki. Ennek már négy éve. Úgy érzi átverte az ügyvédje.

„Azt mondta az ügyvéd úr nekem, én már hívogattam, hogy 3 millió 200 ezer forintot ítélt meg nekem a bíróság, én erről egy határozatot nem kaptam, ő csak szóba mondta nekem. És én azóta hívogattam, oszt mindig leráz” – mondta Magyar Attila.

Nem ez azonban az egyetlen ilyen eset.

„700 000 forinttal akarta kiszúrni a szememet” – közölte Tóth Béla.

Tóth Béla öt évig volt börtönben garázdaság miatt. Azt mondta, szabadulása után 3 millió forintot kapott kártérítésként. Elmondása szerint ügyvédjével 20 százaléknyi sikerdíjban állapodtak meg, ennek ellenére a 2,4 millió forint helyett mindössze 1 millió 800 ezret kapott.

„Hogy bizonyítsam a saját igazamat, mikor egy ügyvéd, én túl kis ember vagyok hozzá. Én már örültem annak, hogy már ezt a pénzt is megkapom. Tehát nem tudom maguknak ezt pontosan megfogalmazni, de én már akkor éreztem száz százalékra, hogy át vagyok verve. Legalább egy 5-600 ezer forinttal” – jegyezte meg Tóth Béla.

A férfit az ügyben Deteky Gábor képviselte. Az ő neve is szerepel azon a listán, amelyet az Origo tett közzé, és amelyen az államtól a rossz börtönkörülmények miatt visszaperelt összegek szerepelnek. Ezek alapján a szóban forgó ügyvéd több mint 200 millió forintot szerzett. A listán szerepel még Magyar György is, aki 419 ügyben, több mint félmilliárdot nyert. A jogász, aki a 2018-as országgyűlési választások idején Siófok 4-es számú választókerületében indult az MSZP-Párbeszéd jelöltjeként, a számok alapján egyértelműen az egyik legsikeresebb szereplője az ilyen jellegű pereskedéseknek.

A Hír TV kereste az ügyben Deteky Gábort, de nem nyilatkozott. Telefonon tagadta, hogy valaha ilyen nevű ügyfele lett volna. Magyar György azonban reagált a megjelent hírekre. Az atv.hu-nak adott nyilatkozatában azzal védekezett, hogy a listán nem az ügyvédi munkadíjak, hanem kártalanítás összegei szerepelnek.

A teljes cikket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.