Történelmi lehetőség előtt áll Magyarország

Rendkívüli lehetőség előtt áll Magyarország abból a szempontból, hogy nagyon régóta nem volt mód a nemzeti szuverenitás huzamosabb ideig tartó gyakorlására – jelentette ki Orbán Balázs.

2019. 12. 11. 6:30
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Rendkívüli lehetőség előtt áll Magyarország abból a szempontból, hogy nagyon régóta nem volt mód a nemzeti szuverenitás huzamosabb ideig tartó gyakorlására – jelentette ki Orbán Balázs (képünkön), a Miniszterelnökség stratégiai és parlamenti államtitkára az Ezer éve Európa közepén – a magyar állam karaktere című könyv tegnapi bemutatóján.

Szavai szerint államalapító Szent István király harminc évig tartó nyugodt építkezés alatt képes volt egy erős európai állammá alakítani Magyarországot. Mint mondta, a nemzeti szuverenitás fontos feltétele volt ennek az eredménynek.

– Az idegen eszméket mindig kritikusan fogadták a magyarok, csak nemzeti formába öntve vették át azokat. Az állam ellen is mindig akkor lázadtak fel, amikor idegen kézben vagy befolyás alatt volt – fogalmazott az államtitkár.

Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium ügyvezető igazgatója a szervezet által kiadott kötet tartalmát ismertetve kifejtette: a szerzők egyebek mellett tárgyalnak hazánkkal kapcsolatos történelmi, jogi és szociológiai kérdéseket, de történelmi perspektívában górcső alá vesznek olyan témákat is, mint a kisebbségek helyzete, az alaptörvény, illetve a kollektív emlékezet.

Az igazgató ismertetése szerint a kötetet egyfajta katalizátornak szánták a jelenlegi témák boncolgatásával, valamint jelezte: egy kánont is szándékukban áll összeállítani az említett kérdések alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.