Tóth Norbert: Senkit sem lehet kötelezni, hogy bevándorlókat fogadjon be

Az illetékes olasz vizsgálóbíró kedden este szabadlábra helyezte a Sea-Watch kapitányát. Az illegális bevándorlókat kéretlenül az olasz partokhoz szállító álcivil szervezetek ténykedéséről és a legújabb botrány kapcsán kialakult helyzetről Földi-Kovács Andrea műsorvezető a telefonon bejelentkező Tóth Norbert nemzetközi jogászt kérdezte.

Forrás: Hír TV2019. 07. 05. 11:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy a német aktivista – a hajó kapitányának – a kiutasítását fogja kezdeményezni. Valóban kitoloncolják az aktivistát Olaszországból? – tette fel a kérdést Földi-Kovács Andrea.

„Az, hogy őt szabadlábra helyezték, nem jelenti azt, hogy ellene a büntetőeljárás ne lenne folyamatban. Csupán csak arról van szó, hogy az előzetes letartóztatását a bíró nem tartotta indokoltnak. Az ügyészség – hallhattuk korábban – ragaszkodik ahhoz, hogy bűncselekményt követett el ez a kapitány, úgyhogy a büntetőeljárást folytatni kívánják. Amennyiben így történik, a kihallgatását fogják kezdeményezni”

– szögezte le a szakember.

Az európai büntetőjogok az unió tagállamaiban azon jogterületek közé tartoznak, amelyek a legkevésbé harmonizáltak, ezért nem tudni, mekkora lesz a büntetési tétel, de az embercsempészettel meggyanúsított kapitány bűnsegédként szerepelhet a vádiratban. Ez szabadságvesztéssel büntetendő – nyilatkozta a nemzetközi jogász.

Három jogterület találkozik egymással a nemzetközi jogon belül: a tengerjog, a nemzetközi büntetőjog, illetőleg az olasz idegenrendészeti szabályok. Az, hogy egyes nyugati országok befogadják az olasz partokra erőszakosan érkező menekülteket egy politikai játszma része. Erkölcsi, politikai, morális küzdelem zajlik most. Ugyanakkor egyik ország sem kötelezhető arra, hogy akarata ellenére bevándorlókat fogadjon be. Aki ilyesmire kényszerítene másokat az morálisan felsőbbrendűnek képzeli magát, ami semmiképpen sem helyes – vélekedett Tóth Norbert.

A teljes műsor IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.