Továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb a vidék Magyarországán

Tarolt a Fidesz-KDNP a megyei közgyűlésekben az önkormányzati választáson – tegnap, lapzártánk pillanatában ezt mutatták a szavazási eredmények. A 23 megyei jogú városból tizenháromban a kormánypárti vagy a polgári oldal által támogatott jelölt állt győzelemre, a térségi központok jelentős részében várhatóan az eddigi Fidesz-KDNP-s polgármester folytathatja a munkát. Az ellenzék tíz megyei jogú városban adhatja a polgármestert.

2019. 10. 14. 6:24
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt évvel ezelőtti választáshoz hasonlóan tegnap is a Fidesz–KDNP aratott győzelmet vidéken, a beérkezett adatok szerint a 19 megyei közgyűlés mindegyikében a kormánypártok nyertek. A lapzártánkkor rendelkezésre álló eredmények azt mutatták: a 23 megyei jogú városból tizenháromban a Fidesz–KDNP, illetve a pártszövetség által támogatott jelöltek győzhettek, míg tíz településen az ellenzéki aspiránsok szerezhették meg a polgármesteri széket. Olyan nagyvárosokat hódíthattak el az ellenzéki erők, mint Eger, Miskolc, Pécs és Szombathely, de várhatóan ők adják a polgármestert Dunaújvárosban, Érden és Tatabányán is. Hódmezővásárhely, Salgótarján és Szeged élén maradt az eddig regnáló ellenzéki polgármester.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Fidesz–KDNP-s, illetve a kormánypártok által támogatott polgármesterjelöltek nagy győzelmet arathattak Debrecenben, Kaposváron, Nyíregyházán, Sopronban, Székesfehérváron, Veszprémben és Zalaegerszegen. Ezeken a településeken jócskán ötven százalék feletti eredményt érhettek el a kormánypárti indulók.

Elképesztő győzelmet aratott Békéscsabán a Fidesz–KDNP által támogatott Szarvas Péter (Hajrá, Békéscsaba!), aki a voksok csaknem nyolcvan százalékát szerezhette meg.

Lapzártánkkor a kormánypárti jelölt állt győzelemre Győrben, Nagykanizsán, Kecskeméten, Szekszárdon és Szolnokon is. A többi városban és a kisebb településeken még nagyobb a Fidesz–KDNP túlsúlya, többnyire a kormánypárti polgármesterjelöltek győztek.

Az önkormányzati választáson a napközbeni részvétel végig a 2006-os önkormányzati megméretéshez hasonlóan alakult, és folyamatosan meghaladta a 2014-ben közölt adatokat. Este fél hétig a választópolgárok 47,2 százaléka adta le voksát.

Rövid, de annál intenzívebb és botrányokkal tarkított kampány előzte meg a mostani önkormányzati választást vidéken is. Az ellenzék jellem­zően azokban a városokban vonta össze erőit és dobott be mindent, ahol esélyt látott arra, hogy kierőszakolja a váltást, illetve ahol védte pozí­cióit. Szombathelyen az ellenzék már a kampány elején magára vonta a sajtó figyelmét, miután lopás gyanújába keveredett. Olyan lengőkaros hirdetési szerkezeteket másolhattak le és helyeztek ki Szombathelyen, amelynek az eredeti változata mintaoltalmi védettség alatt áll. Az eszközt birtokló társaság levélben szólított fel az ellenzéket a hirdetések eltávolítására, aminek nem tettek eleget.

Szombathelyen kormányellenes aktivisták végig folyamatosan rongálták a Fidesz–KDNP jelöltjeinek plakát­jait, közben a közgyűlésben év eleje óta többséget szerzett ellenzék kampányüzemmódba állította a közpénzből működő Szombathelyi Médiaközpontot. Ennek ügyvezetője, Halmágyi Miklós a médiamunkásainak megtiltotta, hogy a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltjét, Balázsy Pétert kérdezzék.

Szegeden, ahol 2002 óta az MSZP-s Botka László a polgármester. A városi internetes portál nem válogatott az eszközökben, folyamatosan a Fidesz–KDNP-vel szövetségben induló független polgármesterjelöltet, Nemesi Pált és a kormánypártokat támadta. A Szeged.hu azzal is leleplezte magát, hogy miközben a Borkai-ügy minden mozzanatáról tudósított, a kispesti szocialisták lapunkban is közölt korrupciógyanús botrányairól nem számoltak be.

Borkai Zsolt győri polgármesterről egy névtelen blogger a kampány hajrájában publikált olyan képeket, amelyeken a politikus és egy helyi ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán egy hajón fiatal nők társaságában mulat. Olyan anyag is felkerült a blogra, amely aktus közben mutatta a polgármestert. A blog korrupcióval és droghasználattal is megvádolta a politikust, de erre bizonyítékokat nem mutatott be. Borkai a történtek után bocsánatot kért, és a Győrplusz TV-nek elmondta: a felvételek több éve készültek, részben manipuláltak, részben valódiak, ugyanakkor az utazás a névtelen szerző állításaival ellentétben nem közpénzen történt, s közölte: a büntetőeljárás megindítását kezdeményezi az ügy miatt.

Nyíregyházán a helyi választási bizottság három elmarasztaló határozatot is hozott szeptemberben a helyi ellenzékhez kötődő törvénysértések miatt; a balliberális pártok illegálisan plakátoltak, majd szándékosan félrevezették a választókat. Ahogy a szombathelyi, így a nyíregyházi ellenzék sem kötött szerződést a hirdetési jogtulajdonossal, szándékosan helyezett el több száz illegális plakátot a városban. Nyíregyházán azonban az ellenzék eltávolította az engedély nélkül kihelyezett kampányanyagokat.

Zökkenőmentes szavazás

Alapvetően zavartalanul zajlott a választás – ismertette a voksolás lezárultakor tartott sajtótájékoztatón Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke. A nemzetiségi szavazólapoknál fordult elő többször, hogy nem adták át mind a háromféle – országos, területi és települési – szavazólapot. Pálffy Ilona azt is bejelentette, hogy Alsószentmárton településen – feltehetőleg a sok nemzetiségi szavazó miatt – elhúzódott a voksolás.

Kisebb incidensek előfordultak a tegnapi önkormányzati választás során. A Józsefvárosban megpróbálhatták megvásárolni egy nő szavazatát, aki a választási bizottsághoz és a rendőrséghez fordult, mert ötezer forintot akartak adni neki, ha Pikó András ellenzéki polgármesterjelöltre szavaz. A nő a vesztegetést visszautasította, és az interneten nyilvánosságra hozta a történteket. Mint ismert, nem ez volt az első eset, hogy a Pikó Andrást segítő józsefvárosi csapat tagjai gyanúba keveredtek. Egy szep­temberben nyilvánosságra került Facebook-beszélgetésből az derült ki, hogy Pikó munkatársai a szavazópolgárok adatairól készítettek törvénytelenül listát.

Hasonló szavazatvásárlási kísérlettel vádolta meg Baranyi Krisztina ellenzéki polgármesterjelölt a kormánypártok aktivistáit a IX. kerületben. A helyi választási bizottság ugyanakkor az ő jelölőszervezetét tiltotta el a további törvényszegéstől, miután Baranyi csapata egy szavazóhelyiség százötven méteres körzetén belül kampányolt.

A Terézvárosban Soproni Tamás, a Momentum jelöltje azt állította, százötven esetben duplán adtak ki szavazólapot a 29-es számú szavazókörben. A választási iroda tájékoztatásából azonban kiderült, ez csupán nyolc alkalommal fordult elő, és ebből három esetben még időben észrevették a hibát. (Cs. I.)

Több rutinos polgármester visszavonult

Öt megyei jogú városban – Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsett, Sopronban és Szombathelyen – az eddigi polgármester nem indult el a tegnapi önkormányzati választáson. Miskolcon Kriza Ákos, a borsodi megyeszékhely eddigi első embere augusztus 9-én jelentette be, hogy betegsége miatt nem száll ringbe az önkormányzati választáson. A kormánypárti politikus azt mondta, több mint tíz esztendeje rosszindulatú betegséggel küzd, amit a legújabb vizsgálatok is visszaigazoltak, ezért egy újabb ciklusnak felelősséggel nem kezdhet neki. Kriza Ákos 2010-től volt Miskolc polgármestere.

A nagykanizsai önkormányzati választáson Dénes Sándor nem indult, aki 2014-ben Cseresnyés Pétert váltotta a polgármesteri székben. A Fidesz–KDNP-s politikus előtte, 2010 és 2014 között alpolgármesterként segítette elődje munkáját. Dénes Sándor elmondta: azért nem méreti meg magát, mert a jövőben több időt szeretne tölteni a családjával és a tanítással, de a 10. választókerület jelöltjeként elindult a képviselői mandátumért.

Páva Zsolt eddigi pécsi polgármester sem folytatja a munkát. A politikus 1990 és 1994 között a város alpolgármestere, majd a következő ciklusban polgármestere volt. Ezután 2009-ben került újra a város élére, miután elődje, Tasnádi Péter (MSZP) halála után az időközi választáson a pécsiek újra bizalmat szavaztak neki. A Fidesz–KDNP-s politikus a 2010-es és a 2014-es választáson újra győzött, így maradhatott tisztségében.

Visszavonul a polgármesterségtől Fodor Tamás (Fidesz–KDNP), Sopron eddigi első embere is. A politikus 2006-ban került a város élére, amikor az önkormányzati választáson maga mögé utasította a regnáló polgármestert, Walter Dezsőt (MSZP). Fodor Tamás ezután 2010-ben és 2014-ben is győzni tudott, így összesen 13 évig állt Sopron élén.

Szombathely eddigi polgármestere sem folytatja a munkát. Puskás Tivadar (Fidesz–KDNP) 2010-ben került a város élére, miután legyőzte az addigi polgármestert, a szocialista Ipkovich Györgyöt. A kormánypárti politikus négy évvel később ismét el tudta nyerni a szombathelyiek bizalmát, így újabb öt évre a város polgármestere lett, a mostani megméretésen azonban már nem indult. (B. A.)

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.