Újból letartóztathatják Csaplinszkij kapitányt

A nyomozó hatóság 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével is meggyanúsította a gyanúsítottat.

2019. 07. 31. 8:48
null
Segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították Fotó: Origo/Polyák Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismételten az ukrán hajóskapitány letartóztatását indítványozta kedden a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség – tudatta a Magyar Nemzettel a Fővárosi Főügyészség. A kényszerintézkedés kérdésében a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró várhatóan szerdán dönt.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a nyomozóhatóság előterjesztése alapján tett indítványt a Duna budapesti szakaszán május 29-én, az esti órákban történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében a 64 éves Jurij Csaplinszkij letartóztatására.

Az eddigi adatok szerint az ukrán kapitány kormányozta Viking Sigyn svájci zászló alatt hajózó szállodahajót, a kapitány gondatlanságból utolérte, nekiütközött, majd maga alá gyűrte a Margit hídnál a Hableány sétahajót. A magyar hajón harmincöten utaztak, 33 dél-koreai turista és a kétfős legénység. Mindössze hét koreai élte túl a katasztrófát, eddig 25 holttestet találtak meg, egy távol-keleti eltűnt utast továbbra is keresnek.

Segítségnyújtás elmulasztásával is meggyanúsították
Fotó: Origo/Polyák Attila

Az ügyben új fejlemény, hogy a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, a nyomozó hatóság 35-rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével is meggyanúsította a gyanúsítottat. Emellett az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll, csak így biztosítható ugyanis a terhelt jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása.

A nyomozás során eddig beszerzett tanúvallomások, valamint a katasztrófát rögzítő térfigyelő kamerák felvételei szerint Jurij Csaplinszkij nem is észlelte az ütközést, arra a Sigyn amerikai utasai figyelmeztették. Az ütközés után a Sigyn megállt, majd visszatolatott néhány métert, ám végül anélkül elhajózott, hogy a kapitány intézkedett volna a mentésről. A szállodahajó egyik magyar matróza arról tett tanúvallomást, hogy elázott ruháját váltotta a kabinjában, amikor a kajütablakon kinézve a vízben sodródó embereket látott. Felrohant a fedélzetre és ­önállóan, egy matróztársával indult menteni a hajó egyik gumicsónakjával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.