Most főként a fiatalokat támadja a vírus

Országos tiszti főorvos: Továbbra is az idősek és a krónikus betegek a legveszélyeztetettebbek.

Végh Attila Mihály, Kárpáti András
2020. 09. 19. 12:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs szombati online sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor dandártábornok arról számolt be, hogy a rendőrség továbbra is kiveszi a részét a koronavírus-járvány elleni védekezésből. Egyéb feladataik mellett eddig

több mint egymillió alkalommal végeztek ellenőrzést a hatósági házikarantén előírásainak betartásával kapcsolatban,

ebből 56 ezer esetben elektronikus eszközökkel.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta: – Tavasszal a kedvező járványügyi adatok alapján nyugvópontra helyezkedett a fertőzöttség. Tudtuk, nem ért véget, és újabb fertőzötteket eredményezett a pandémia a világon, nálunk is.

A nyár végével nőtt a fertőzés száma, ötödik napja megközelíti az ezret – ez a pandémia természete.

 

A főorvos szerint a második hullámról a tavaszi sikeres védekezést követően látjuk, hogy eltérő a tavaszi járványtól, ezért a kezelés is eltérő.

Tavasszal megállt az élet, nagy várakozás után rengeteg ismeretet szerzett az ország a vírusról,

rengeteg kutatócsoport vizsgálja a kórokozót és az ellenszereit.

A második hullám új stratégiát kíván, hisz ebben a szakaszban jellemzően a fiatalok érintettek a járványban.

A 20–29 éves korosztálynál a legtöbb a pozitív eset, enyhe vagy tünetmentes betegséggel.

A vírust viszont tovább tudják adni azoknak, akik veszélyeztettek, az időseknél és a krónikus megbetegedésekben szenvedőknél súlyosabb következményekkel járhat a megbetegedés.

A tiszti főorvos az új szabályokról elmondta, hogy

hétfőtől több új rendelkezés lesz. Kevés, jól irányzott, célzott szabály kell, amelyeknek betartását szigorúan fogják venni a hatóságok.

Hétfőtől kiterjedtebb lesz a maszkviselési kötelezettség, a színházak, mozik, kulturális terek, plázák, minden zárt tér beletartozik a kötelezettség alá.

Korábban megengedett volt a sál vagy más ruhadarab az arc eltakarásához,

mostantól kizárólag a szabályos egészségügyi maszk viselését írja elő a rendelet.

A maszkot helyesen, az orrot és a szájat takarva kell hordani, hiszen a vírus most is a cseppfertőzéssel átadva történik, ennek érdekében kötelező a maszk. Müller Cecília fegyelmezettséget kért az állampolgároktól, ez a feltétele annak, hogy az élet ne álljon meg. A jogszabály biztosítja a rendelkezések megszegésének szankcionálását.

Müller Cecília kérte, hogy a lakosság kerülje a zsúfolt helyeket, figyeljen a kézmosásra.

Október második felétől térítésmentesen elérhető lesz az influenza elleni védőoltás.

Az országos tiszti főorvos újságírói kérdésre elmondta, naponta feltérképezik az egészségügyi ellátórendszer állapotát, helyzetét, technikai és humánerőforrás-helyzetét.

Koncentrálni kell a koronavírusos betegek ellátását, hogy a kijelölt helyeken a legmagasabb szintű ellátást tudjuk majd nyújtani.

Ha 80 százalékos szinten megtelik egy szolgáltató kapacitása, azonnal kijelölik a következő intézményt. Jelen pillanatban a kapacitásokat még nem merítette ki a hazai egészségügy.

Müller Cecília arra is kitért, hogy fontos az idősek védelme, ezért kellett továbbra is fenntartani a látogatási tilalmat az egészségügyi és a szociális intézményekben. Emlékeztetett:

októbertől csak testhőmérséklet-mérést követően léphetnek be a gyermekek az iskolákba és óvodákba.

A kisebb gyermekeknél biztosítják a szülőnek, hogy maszkban megvárhassa a mérést. Hozzátette: ajánlatos az influenza elleni védőoltás beadatása, ami ingyenesen megtehető majd a háziorvosoknál.

A tiszti főorvos a Magyar Nemzet kérdésére elmondta:

A több mint 600 ezer vizsgálat elenyésző része volt térítésköteles. Csak a külföldről hazatérők, valamint azok esetében, akik valós fertőzésveszély nélkül kérték.

Járványügyi érdekből, kontaktkutatás során térítésmentes a teszt. Müller Cecília azt is javasolta, hogy az ingyenes influenza-védőoltást kérők jelezzék a háziorvosuknak az igényüket.

A térítésmentes influenzaoltások beadása megoldható, telefonon kell egyeztetni az orvossal, ezt csak személyesen, előzetes bejelentkezéssel, a többi beteggel történő érintkezéstől mentesen kell megoldani.

Az olthatóság elbírálása most is telefonos előjegyzés után érvényes.

A hatósági házi karantén időtartama azért csökkenhetett tíz napra, mert a kutatások alapján arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy ennyi idő alatt tetten érhető a lappangó megbetegedés, hiszen

a vírusnak 5-6 nap az átlagos lappangási ideje. Európa több országa is ezt a rendszert alkalmazza.

A lélegeztetőgépek működtetésére megvan a megfelelő szakembergárda, mind a személyi, mind a tárgyi, környezeti feltételek rendelkezésünkre állnak. Orvosok, szakorvosok, szakasszisztensek, nővérek továbbképzésben részesültek,

az egészségügyi személyzet megfelelő módon tudja kezelni a lélegeztetőgépeket.

Meghibásodás esetén van tartalék gép is, az elromló gépeket megfelelő technikusi gárda tudja karbantartani, megjavítani – erre is megvannak a szerződések.

Müller Cecília kérdésre válaszolva ismételten hangsúlyozta, hogy a járvány második hulláma különbözik a tavaszitól, azért kezelik másképpen. Hozzátette:

Ahhoz, hogy ne kelljen markánsabb korlátozó intézkedéseket hozni, a lakosság részéről is fegyelemre van szükség.

Lakatos Tibor az üzemeltetők felelősségére is felhívta a figyelmet a szabályok betartatásában. Arra is kitért, a rendőrök mérlegelik az adott szabálysértés súlyát, és ha nem indokolt rögtön büntetni, akkor először figyelmeztetnek, például a maszkhasználat hanyagolása miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.