Ultramodern röntgenkészüléket adtak át a pécsi szívgyógyászaton

Ultramodern készülékkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Szívgyógyászati Klinikája a járvány elleni védekezés központi tartalékából. Rétvári Bence államtitkár elmondta: Magyarországon a vírus miatt életmentő vagy tartós egészségkárosodást kiküszöbölő műtétet nem kellett elhalasztani.

Magyar Nemzet
Forrás: Bama.hu2021. 07. 23. 19:05
null
Pécs, 2014. szeptember 29. Beteget tolnak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Sürgősségi Orvostani Tanszék megnyílt Sürgősségi Betegellátó Osztályán 2014. szeptember 29-én. Az európai uniós pénzből finanszírozott átépítés a betegeknek és a dolgozóknak is kedvezőbb körülményeket teremt, és hatékonyabb betegellátást tesz lehetővé a 400 ágyas sürgősségi osztály. MTI Fotó: Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új röntgenberendezést és a hozzá tartozó ultrahang-eszközöket adtak át pénteken a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinikáján – írta meg a Bama.hu. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az átadás előtt elmondta: sokan legyintettek a magyar egészségügyi rendszerre a járvány kitörése után, mondván, egy kisebb terhelést sem bír el, pedig a világ leggazdagabb országaival összevetve is állta a sarat. Hozzátette:

Magyarországon a vírus miatt életmentő vagy tartós egészségkárosodást kiküszöbölő műtétet nem kellett elhalasztani.

– Büszkék vagyunk a magyar orvosokra, büszkék vagyunk a magyar ápolókra – hangoztatta az államtitkár. Hozzátette: a kormány elismerése nemcsak szavakban kell hogy megnyilvánuljon, hanem abban is, hogy

a jövő évi költségvetésben jóval magasabb összeget fogadtak el az Országgyűlésben az egészségügyi dolgozók bérére.

A pécsi fejlesztésnek köszönhetően jelentősen lerövidül a várakozási idő a vizsgálatokra és a műtétekre. A PTE tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen megnövelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát, ezért pályázott a klinika a beruházás megvalósítására.

A fejlesztéseket több mint 580 millió forinttal támogatta a Pénzügyminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az operatív törzs a járvány elleni védekezés központi tartalékból.

A több mint félmilliárd forintból felújították a klinika úgynevezett hibridlaborját, amely műtőként és vizsgálóhelyiségként egyaránt funkcionál. Így oda kerülhetett

az az új, magas technikai színvonalú röntgenkészülék, amely a korábbinál még pontosabb képet mutat a beteg állapotáról.

 

Átadták az új, magas színvonalú röntgenkészüléket a Pécsi Tudományegyetem klinikáján. Forrás: Bama.hu

A PTE tájékoztatója szerint a készülékkel valóban a high-tech költözött a pécsi szívklinikára, hiszen ezután

valamennyi ér, valamint szív állapotáról tökéletes képet kaphat az orvosi stáb.

A hibrid műtő új lehetőségeit kihasználva még magasabb számban végezhetik a klinikán a főverőéren keresztül behelyezett műbillentyű-beültetéseket is – tették hozzá.

Hoppál Péter szerint a szívgyógyászati klinika nélkül magasabb halálozás lett volna a poszt-Covid-megbetegedések miatt. Pécs és környékének kormánypárti képviselője leszögezte: rettentően fontos, hogy Pécsett, a dél-dunántúli régió központjában a PTE és a klinikai központ nagy kapacitással látja el az országrészt. A fideszes politikus elmondta: sokat kellett „kilincselni” a Pénzügyminisztériumnál, hogy megszerezzék a szükséges forrásokat a szívgyógyászati klinika fejlesztéséhez. Hoppál Péter beszéde végén arra biztatta az egyetem kancellárját, hogy a klinika további korszerűsítése érdekében együtt lobbizzanak a kormánynál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.