Urnában süllyesztik a Dunába a Hableány személyzetének hamvait

Katonai tiszteletadással, hajós búcsúztatón süllyesztik a Dunába július 12-én a Hableány katasztrófája során életét vesztett magyar kapitány és matróz hamvait tartalmazó papírurnát. A tragédia miatt gyanúsított ukrán kapitány ügyé­ben a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványban kifogásolja, hogy a férfi óvadék ellenében szabadlábon védekezhet.

2019. 06. 29. 6:55
null
A szervezők azt kérik, hogy a részvétnyilvánítók kizárólag virágszirmokat szórjanak a folyóba Fotó: Bach Máté Fotó: BachPekaryMate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 12-én, pénteken 11 órakor hajósszertartással búcsúztatják a Dunán a május 29-én a Hableány katasztrófája során hullámsírba merült L. László kapitányt és P. Sándor matrózt, akiket munkáltatójuk, a Panorama Deck Hajózási Társaság a saját halottjainak tekint. Eközben a folyón hajózási stop lesz érvényben és a búcsú pillanataiban a vízen lévő hajók kürtjeikkel adják meg a végtisztességet.

A szervezők azt kérik, hogy a részvétnyilvánítók kizárólag virágszirmokat szórjanak a folyóba Fotó: Bach Máté

P. Sándor korábban a szolnoki mélységi felderítők századosaként szolgált, így a búcsúztatása katonai tiszteletadással történik. Tóth Mihály, a Panorama Deck szóvivője a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, hogy a búcsúztatón több hajó is részt vesz, melyeken párhuzamosan, egy időben zajlik az esemény. A hajók közül kettő a családoknak van fenntartva, egy pedig a hajós kollégáknak. A hajókra csak a családtagok és a munkatársak szállhatnak fel, ám a sajtónak is indítanak hajót.

A végső búcsú pontos helyszíne a megjelenő vízi járművek számától függ, így azt később teszik közzé.

A szervezők az emlékezni szándékozóknak azt javasolják, hogy a Margit híd Országház felőli oldalán kísérjék figyelemmel a búcsúztatót, és a hajók közös kürtjelekor kizárólag virágszirmokat szórjanak a vízbe.

Tegnap a tragédia miatt vétkesként gyanúsított Jurij C., a Hableányt hullámsírba taszító szállodahajó kapitánya ügyében Polt Péter jogorvoslati indítvánnyal fordult a Kúriához. A legfőbb ügyész azt kifogásolja, hogy az illetékes bíróságok törvényt sérthettek, amikor nem vizsgálták érdemben az ügyészség fellebbezésében foglaltakat, és 15 millió forint óvadék ellenében szabadlábra helyezték a Viking Sigyn ukrán kapitányát.

A halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult büntetőügyről a legfőbb ügyészi előterjesztés felidézi, hogy a május 29-én történt hajóbaleset ügyében a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását, a Pesti Központi Kerületi Bíróság pedig azzal rendelte el a kényszerintézkedést, hogy a gyanúsított a fent említett összegű óvadék megfizetése esetén bűnügyi felügyelet hatálya alá kerülhet, amelyet nyomkövető eszköz alkalmazásával ellenőrizhet a nyomozó hatóság.

A döntés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be, s abban kifejtette: csak a letartóztatás elrendelése biztosíthatja, hogy gyanúsított jelen legyen az eljárási cselekményeken. A Fővárosi Törvényszék a kerületi bíróság végzését érdemben nem változtatta meg, s engedélyezte az óvadék alkalmazását, ami Polt Péter szerint attól törvénysértő, hogy nem tartalmaz semmilyen döntést az ügyészi fellebbezés kiegészítésében írtakról. A törvényszék ugyanis a fellebbezésben megjelölt újabb letartóztatási okot nem vizsgálta érdemben, és úgy rendelték el a bűnügyi felügyeletet, hogy a gyanúsított konkrét tartózkodási helye a döntés meghozatalakor a hatóság előtt egyáltalán nem volt ismert – áll a legfőbb ügyész indítványában.

A Kúria határozata csak a törvénysértést állapíthatja meg. Így döntése nem változtatja meg a helyzetet, azaz Jurij C. továbbra is a lakhelyelhagyási tilalommal egyenértékű bűnügyi felügyelet hatálya alatt maradhat. A gyanúsított egy budapesti szállodában tartózkodik, és hetente kétszer kell megjelennie a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. A katasztrófát vizsgáló hatvanfős speciális nyomozócsoport munkatársai többször is ki akarták hallgatni a kapitányt, aki nem tett érdemi gyanúsítotti vallomást, azonban fenntartotta az ügy kezdetén még tanúként tett nyilatkozatát, amelyben tagadta bűnösségét.

Tegnap a rendőrség közölte: a Hableány hatvanéves dél-koreai utasaként azonosították azt a nőt, akinek holttestét múlt szombaton találták meg az egyik csepeli öbölben. A hatóságok még két eltűnt dél-koreai utast keresnek. A katasztrófának huszonhat dél-koreai és két magyar áldozata van, a kirándulóhajó utasai közül mindössze heten élték túl az ütközést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.