Keresés
Magyar Nemzet
2021. január 28., csütörtök, Károly, Karola napja
HÍR TV – CSÖRTEDagadó baloldali vakcina-mutyi Gyöngyösön.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/uzentek-karacsonynak-a-bkv-soforok-8678037/

Üzentek Karácsonynak a BKV-sofőrök

Amennyiben nem teljesül a követelésük, sztrájkba lépnek
A kötelező maszkhasználaton kívül semmilyen óvintézkedés nem védi meg a koronavírustól a BKV-sofőröket – többek közt ezt is kifogásolja Bajzik Tamás, a Nemzeti Szakszervezet elnöke. A vezető a Karácsony Gergelynek írt levelében kitért arra is, hogy több munkáltatónál jutalommal ismerték el a járványban tett erőfeszítéseket, mindez a sofőröknél elmaradt. A Nemzeti Szakszervezet felszólította a főpolgármestert, haladéktalanul intézkedjen, különben sztrájkba lépnek a dolgozók.

– Felhívom a figyelmét arra, hogy a BKV járművezetőinek egészsége fokozottan veszélyeztetett. Többszöri jelzésünk ellenére azok a biztonsági intézkedések sem születtek meg, amelyek a tavaszi első hullámban segítettek a fertőzés terjedésének megakadályozásában – írta levelében Karácsony Gergely főpolgármesternek Bajzik Tamás, a Nemzeti Szakszervezet elnöke. Hozzátette: nem látják, hogy a városvezetés haladéktalan lépéseket tenne a polgárok és a járművezetők, a fenntartható közösségi közlekedés érdekében. Az eset- és halálozási számok most magasabbak, egyre több járművezető betegedik meg és lesz érintettje a járványnak.

Bajzik Tamás, a Nemzeti Szakszervezet elnöke szerint a BKV-sofőrök nem kapnak megfelelő védelmet és elégséges juttatást.
Fotó: Havran Zoltán

– Az NSZ – Nemzeti Szakszervezet tagságának képviseletében eljárva szeretném felhívni az ön, és a tisztelt városvezetés figyelmét, hogy a Covid–19 járvány első hullámában kisebb eset számnál is kordonnal lezárták a közösségi tömegközlekedés eszközein az első ajtónál a járművezetői fülkéket. Most ez elmarad, aminek messzemenő következményei lehetnek – hívta fel a főpolgármester figyelmét Bajzik, aki a munkavállalók megbecsülését sem tartja elegendőnek. Mint írta: tovább nehezíti tagjaik helyzetét, hogy az így, a fertőzésnek kitéve többszörösen is hátrányos helyzetben érezhetik magukat, hiszen több munkáltatónál javadalommal és jutalommal ismerték el a járványban tett erőfeszítéseket, viszont a járművezetők ilyen megbecsülése is elmaradt.

– Az egészségügyi dolgozókat és a munkásokat valakiknek el kellene, és kellett vinni a munkahelyükig vagy vásárolni. A mi tagtársaink helytállását, megbecsülését, veszélyeztetettségét azonban mély hallgatás övezi, és övezte eddig is a legtöbb fórumon – indokolt Bajzik Tamás, aki felvetette egy BKV sztrájk lehetőségét is, amennyiben nem történik változás.

– Igazságtalannak és méltatlannak tekintjük ezt a fajta diszkriminációt, amely leértékeli munkánkat, ezt a stratégiai ágazatot. Holott gondoljunk csak bele: a járvány miatt, a saját testi épségünk megvédéséért sztrájkot hirdetve megállíthatjuk Budapest tömegközlekedését, és ezzel valóban megáll az élet a fővárosban! – szögezte le levelében a Nemzeti Szakszervezet elnöke.

– Az autóbusz és trolibusz vezetőállásokat zárttá tettük, illetve a kordonozás ismételt bevezetése a járványhelyzet alakulásától függ, ennek érdekében folyamatosan figyelemmel kísérjük az aktuális helyzetet, hogy időben dönthessünk annak szükségességéről – reagált lapunk kérdésére a BKV. A közlekedési társaság hozzátette: a villamos járműtípusok (a Hannoveri villamosok kivételével) az utastértől elkülönített, zárt vezetőfülkével rendelkeznek, így a járvány tavaszi időszakában nem volt szükséges és indokolt az első ajtók lezárására.

– A Hannoveri villamosok esetében a vezetőfülke és utastér közötti réseket gumiprofillal zártuk le, illetve az első ajtók kordonozása is megtörtént. A gumiprofilok továbbra is a helyükön maradtak, az első ajtók újbóli kordonozása még nem történt meg. A tavaszi időszakban „a maradj otthon” felhívás kapcsán jelentős mértékben lecsökkent az utasok száma. Mára azonban jelentős mértékben megnőtt a közösségi közlekedést használók száma, így, ha a villamosok mindkét végén lezárnánk az ajtókat, a többi ajtónál megnövekedne a zsúfoltság, ami tovább erősítené a járvány terjedésének kockázatát – indokolt a BKV. Hozzátették: a járványügyi veszélyhelyzet időszakában hozott járműtakarítással, klíma karbantartással kapcsolatos intézkedéseiket a járványügyi készültség időszakában is fenntartották, autóbuszaik esetében június óta ózonos fertőtlenítést végeznek. A járművezetővel vagy az utasokkal érintkező felület napi szintű fertőtlenítő takarítását is beleértve – folyamatosan végeztetik a szerződött takarító céggel. A végállomási tartózkodók esetében is megtörténik a napi szintű takarítás mellett a napi fertőtlenítés is.
A járművezetők díjazásával kapcsolatban a BKV úgy tájékoztatott: jelenleg tárgyalások folynak a szakszervezeti szövetségeket tömörítő Állandó Bizottságban a juttatás tárgyában. A munkáltató támogatja a munkavállalók egész éves kiemelkedő munkájának elismerését. Az Állandó Bizottságban e juttatás feltételrendszerének kidolgozása van folyamatban.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Baloldali vakcinabotrány

Feleségét is soron kívül oltatta be a baloldali polgármester
Hiesz György gyakorlatilag azt állítja, hogy ő nem tudott az oltási tervről, pedig ismernie kellett volna a protokollt.

Képmutató holland kormány

Geert Wilders: Európa kulturális öngyilkosságot követ el
A bevándorlásellenes hollandiai Szabadságpárt vezetője szerint képmutató a Magyarországot bíráló hágai kormány.

Kiemelt

Küzdöttek egymásért és Magyarországért, a szívüket kitették a pályára
A kapitánynak még csalódott, de büszke a világbajnoki ötödik helyezett csapatára.

Poszt-trauma

Döbbenetes mélységekbe süllyedt az RTL Klub
Innentől kezdve nyugodtan nevén nevezheti őket bárki: FAKE NEWS!

Poszt-trauma

Jakab Péter szerint ahány szavazat érkezik a Fideszre, annyiszor meghal egy kiscica
A Jobbik elnöke kormányra kerülés esetén bevezetné a kiskutyaadót is. Vagy mégsem?

Poszt-trauma

Cseh Katka elárulta a Momentum féltve őrzött titkát
A boszorkánykonyha fortyogó bugyrai.

Aktuális

Hátrányban volt, de elkerülte a kupablamát a Barcelona
A közeli gólok meccsén a katalánok jutottak a labdarúgó Király-kupa negyeddöntőjébe.

Fricz Tamás blogja

Már megint egy fontos vallomás 2006-ról – ezúttal Kéri Lászlótól
Gyurcsány politikai pályafutása ott és akkor erkölcsi értelemben befejeződött.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!