Változtattak a koronavírussal kapcsolatos eljárásrenden

Továbbra sincs koronavírussal fertőzött Magyarországon, az eddig laboratóriumban vizsgált 137 minta mindegyike negatív volt. Mostantól a háziorvos minden esetben telefonon kérdezi ki azokat, akik gyanús tüneteket észlelnek magukon, és ha szükséges, a mentőszolgálat szállítja őket az infektológiai osztályra.

Szilágyi Anna
2020. 03. 03. 6:34
null
A Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is szűrik a járványos területről érkezőket Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háziorvosok egészségének védelme érdekében módosították a koronavírussal kapcsolatos eljárásrendet – jelentette be az országos tisztifőorvos a tegnapi sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, mostantól a háziorvos egy kérdőív alapján telefonon kérdezi ki a beteget, és megerősíti vagy elveti a fertőzés gyanúját. Ezt elősegíti, hogy az egészségügyi dolgozók még véletlenül se fertőződjenek meg, ha valaki potenciálisan hordozza a vírust – tette hozzá a tisztifőorvos.

Ha a kérdőív alapján a betegség gyanúja felmerül, értesítik a mentőszolgálatot, amely az érintettet a lakhely szerinti kórház infektológiai osztályára szállítja, ahol elkülönítik. A betegtől itt levett mintát a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában vizsgálják; ha kiderül, hogy a minta pozitív, akkor a beteget átszállítják a Dél-pesti Centrumkórházba.

A Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is szűrik a járványos területről érkezőket
Fotó: Teknős Miklós

Müller Cecília közölte a koronavírussal kapcsolatos friss adatokat is: jelenleg 67 országban összesen 89 071 beteget regisztráltak. Koronavírus-fertőzésben eddig 3048-an haltak meg, Európában 36-an, 45 074 fő gyógyult fel a betegségből. Emlékeztetett, a fertőzés elsősorban az idős, illetve a társbetegségben szenvedőkre veszélyes, de nyolcvan százalékban tünetmentesen zajlik le.

Hazánkban eddig összesen 137 mintát vizsgáltak koronavírus-gyanúval az NNK laboratóriumában, ám ezek mindegyike negatív lett. A tisztifőorvos kiemelte, gyanúról akkor beszélhetünk, ha valaki észleli magán a tüneteket – magas láz, torokfájás, köhögés – és érintkezett koronavírusos beteggel vagy a járványos területek valamelyikén járt. Fontos, hogy ilyenkor az érintett ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és onnan értesítse a háziorvosát.

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója elmondta, egyes sajtóhírekkel ellentétben a háziorvosok múlt héten tájékoztatást kaptak az Egészségügyi Világszervezet útmutatásain alapuló magyar eljárásrendről.

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, hogy a járványos területről jövőket mindenképpen szűrik. Lakatos Tibor kifejtette, a budapesti és debreceni reptéren eddig 4927 embert, a határokon pedig 408 főt szűrtek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.